İstanbul deyince Ayasofya, Kız Kulesi, Boğaz, Adalar, Galata, Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı, Sultan Ahmet, Taksim, Çiçek Pasajı, Pera, Eminönü, Sarayburnu, Çamlıca, Çengelköy, Pierre Loti gibi birbirinden güzel tarihi ve turistik mekanları bir çırpıda sayabiliriz fakat İstanbul’da gezip görebileceğiniz yerler listesinin sadece bir kısmı bu.
Vapur, çay simit martılar, salep, Türk kahvesi, rakı balık, boğaz turu, balık ekmek, lokum, alışveriş, fasıl, hamam sefası… bunlar da İstanbul’u gezerken yapabilecekleriniz arasında en popüler olanlar ama bu liste daha uzar gider.
Dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Yüzyıllar boyunca gelmiş geçmiş en güçlü iki imparatorluğa, Bizans ve Osmanlı’ya başkent olmuş, sultanların, sarayların mekanı. Kültür ve inanç çeşitliliği ile dünyanın kalbi olan İstanbul’un yedi tepesinde esen rüzgarlarda tarihi minarelerden yükselen ezanlar çan seslerine karışır. Kiliseler, manastırlar, camiler, medreseler, sinagoglar yan yanadır.
Antik dönemden Bizans İmparatorluğuna ve Fatih’in fethi ile nihayet Osmanlı’ya geçen İstanbul bir örneği daha olmayan kültürel ve tarihi zenginliklere sahip olmasının yanı sıra İstanbul Boğazının iki yakasına kurulmuş üç tarafı sularla çevrili kıtalar arası konumu ile Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan çok özel bir jeolojiye ve müthiş güzellikte bir doğaya sahiptir.
Üzerine şarkılar söylenmiş, şiirler yazılmış. Gelmeyen merakından, gelip görüp giden özleminden kurtulamaz derler. Havası, büyüleyici atmosferi, tarihi dokusu ile kalabalık caddelerinde hayat yedi yirmi dört kesintisiz akar. İstanbul, geceleri başka gündüz başka güzel olur, bahar başka, yaz başka, kış başka…
Jolly’nin uygun konaklama imkanları sunan İstanbul otellerinde rüya gibi bir tatil geçirmeniz, tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmeniz için İstanbul’da Gezilecek Yerler yazımızla size eşlik ediyoruz.
İlk yerleşim tarihi milattan önce 600’lü yıllara kadar uzanan İstanbul, on altı milyon nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık ili olmasının yanı sıra ticari hacmi ile de ülkenin can damarı diyebiliriz.
Kuzey kıyıları Karadeniz’e bakan İstanbul’un, Asya ve Avrupa yakaları arasına Boğaziçi uzanır ve Güney kıyılarını Marmara denizi doldurur.
Roma İmparatorluğu (330-395), Bizans İmparatorluğu (395-1204), Latin İmparatorluğu (1202-1261) ikinci defa Bizans İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul, son olarak Fatih Sultan Mehmet’in bir devri kapatıp yeni bir çağ başlatan Fethi ile 1453 yılında Osmanlı imparatorluğuna başkent olmuştur.
İstanbul İlçeleri
İstanbul Avrupa Yakası İlçeleri
Arnavutköy | Büyükçekmece | Küçükçekmece |
Avcılar | Çatalca | Sarıyer |
Bağcılar | Esenler | Silivri |
Bahçelievler | Esenyurt | Sultangazi |
Bakırköy | Eyüp | Şişli |
Bayrampaşa | Fatih | Zeytinburnu |
Beşiktaş | Gaziosmanpaşa | |
Beylikdüzü | Güngören | |
Beyoğlu | Kağıthane |
İstanbul Asya Yakası İlçeleri
Adalar | Pendik |
Ataşehir | Sancaktepe |
Beykoz | Sultanbeyli |
Çekmeköy | Şile |
Kadıköy | Tuzla |
Kartal | Ümraniye |
Maltepe | Üsküdar |
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler
İstanbul’da gezilecek yerlerin başında gelen Tarihi Yarımada, milattan öncesine ait kalıntıları da sınırları içinde bulunduruyor, Bizans döneminde İmparator Konstantin’in adıyla anılan Konstantinopolis de, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’da, işte burası.
1. Topkapı Sarayı
Osmanlı İmparatorluğunun dört yüzyıl boyunca devlet merkezi olan Topkapı Sarayı, yemyeşil bahçeleri, avluları, ihtişamlı mimarisi ve tarih kokan ambiyansı ile her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Topkapı Sarayı’nın bölümleri
- Bab-Hümayun
- I. Avlu
- Babûsselam
- Saray-ı Hûmayün
- İç Saray şeklindedir.
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında, Ayasofya ile Sarayburnu arasına inşa edilen ve günümüzde müze olarak halka açık hizmet veren Topkapı Sarayı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunuyor.
Topkapı Sarayının içinde bulunan Panorama 1453 Tarih Müzesi, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ziyaretçilere yaşatıldığı, dünyanın ilk tam panoramik müzesi. Sarayı gezdikten sonra, 1453 yılında Fatih ile İstanbul’un fethinden bir sahneyi deneyimleyebilirsiniz.
2. Ayasofya
Topkapı Sarayından çıktıktan sonra gezinize tarihi yarımadanın sınırları içerisindeki en değerli mekanlardan, Ayasofya ile devam etmelisiniz.
Daha evvel iki kere yıkılan ve aynı yere üçüncü defa inşa edilen Ayasofya, Osmanlı’nın İstanbul’u fethinden sonra camiye dönüştürülmüş. Kubbeli bazilika tipi yapısıyla mimaride bir dönüm noktası olan Ayasofya’nın geniş kubbesine Mimar Sinan’ın sanatı da eklenmiştir. Çok geniş olduğu için birkaç defa çöken kubbe, Sinan’ın yaptığı istinat duvarından sonra bir daha çökmemiş, Ayasofya günümüze kadar korunabilmiştir.
Hoşgörünün dünya üzerindeki temsillerinden biri olan Ayasofya’nın duvarlarında, İsa Peygamberin resmedildiği mozaikler ile Hz. Muhammed’in ve halifelerinin isimlerini aynı kubbenin altında göreceksiniz.
Bu muazzam güzelliği görmek için yılın her döneminde dünyanın dört bir yanından gelenler, Ayasofya Cami ve Müzesinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar.
3. Kapalıçarşı
Rengarenk büyülü bir labirenti andıran, bir zamanlar değerli maden işçiliğinin en ünlü merkezi, nam-ı diğer Grand Bazaar dünyanın en büyük kapalı çarşısı ve en çok ziyaret edilen turistik mekanı.
İki bedestenden oluşan, 66 sokağında 4 bine yakın dükkan bulunan Kapalıçarşı Beyazıt, Mercan ve Nuruosmaniye arasına konumlanmıştır. Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen Eski Bedesten bugünkü adıyla Cevahir Bedesten’e ek olarak inşa edilen Sandal Bedesten 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.
Osmanlı zamanında ağırlıklı olarak gayrimüslim sarraf ve tüccarın esnaf olduğu, ticaretin ve paranın merkezi Kapalıçarşı, çok kültürlü yapısıyla ve ticarete getirdiği ahlak, güvenilir esnaf geleneğiyle günümüze kadar değerini koruyarak ulaşmıştır.
Kapalıçarşı özellikle el yapımı kıymetli Türk halısı, usta ellerden çıkma özel mücevher ve değerli taş alışverişi söz konusu olduğunda dünyanın bir numaralı alışveriş merkezidir.
4. Yerebatan Sarnıcı
İstanbul’un en görkemli tarihi yapıları arasında anılan Yerebatan Sarnıcı’nın, Yerebatan Sarayı olarak da bilinmesinin sebebi, Bizans imparatoru Justinianus tarafından yapılan devasal sarnıcın bir saray kadar şık ve ihtişamlı sütunları.
Sarnıcı dolaşırken göreceğiniz muhteşem güzellikteki ters duran iki Medusa başının Roma dönemi heykel sanatına ait olduğu düşünülmektedir. Çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan bu büyüleyici atmosferde konser zamanına denk gelirseniz, kaçırmayın deriz.
5. At Meydanı
Bizans döneminde Hipodrom olarak kullanılan meydan, Fatih’in İstanbul’u fethinden sonra At Meydanı olarak yeniden adlandırılmış. Tarih öncesi dönem de dahil olmak üzere, Güneyinde Ayasofya kuzeyinde Bizans Sarayının kurulu olduğu zamanlarda Konstantinopolis’in; Osmanlı’nın saraylar, hamamlar, çeşmeler, camilerle etrafını sardığı dönemde İstanbul’un en önemli meydanı olmayı sürdürmüş.
Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Alman Çeşmesi gibi bir çok tarihi eser ve mekanın bulunduğu meydan aynı zamanda müzeler bölgesidir.
6. Çemberlitaş Sütunu
İstanbul’un yedi tepesinden biri olan Çemberlitaş meydanındaki 57 metre yüksekliğindeki tarihi sütun günümüzden 1700 yıl önce Roma’daki Apollon tapınağında söktürülüp İmparator I. Konstantin onuruna bugünkü yerine dikilmiş.
7. Yedikule Zindanları
Yedikule Hisarı olarak da bilinen Bizans döneminden kalma Yedikule Zindanları İstanbul’daki en büyük açık hava müzesidir. Aslında zindan olarak değil, Bizans İmparatoru Theodosius tarafından önemli konuklarını, misafir kralları ve saray mensuplarını karşılamak ve ağırlamak için yaptırılmıştır. Meşhur Yedikule Bostanlarının yemyeşil görüntüsünü ayaklarınızın altına seren hisardan, açık denizi ve İstanbul’u izlemeye doyamayacaksınız. Gelmişken bostanlara uğramadan geçmeyin.
8. Dolmabahçe Sarayı
Boğaza nazır Dolmabahçe Sarayı, on dokuzuncu yüzyılda tüm dünyada esen modernleşme rüzgarlarının Osmanlı’daki yansıması diyebiliriz. Bu zarif, gösterişli, Avrupai sarayın yapım emrini 1843 yılında sultan I. Abdülmecid vermiştir. Sarayın ünlü mimarları Balyan ailesinin İstanbul’daki muhteşem eserlerinin başında gelen Dolmabahçe Sarayı, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yer olması sebebiyle de ayrıca değerlidir.
Boğaz manzaralı sarayın, yemyeşil bahçesinde rengarenk çiçekler, mermerden havuzlar arasında dolaşıp Osmanlı hanedanından kalma değerli eşyaların sergilendiği odaları ziyaret ederken dönemin ruhunu hissedeceksiniz ve belki “Kötülük ve çirkinlik burada yasaktır, burada sadece güzel olan şeyler bulunsun.” dediğini duyar gibi olacaksınız Sultan Abdülmecid’in.
9. Galata Kulesi
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Galata Kulesi, İstanbul’u 360 derece görebileceğiniz muazzam bir manzaraya sahip. Ziyaretçilerinin yaz kış önünde uzun kuyruklar oluşturduğu kule, 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa edimiş. İstanbul’un önemli simgelerinden biri olan Galata Kulesi dünyanın en eski kuleleri arasında…
10. Fener Rum Patrikhanesi ve Kızıl Mektep
Balat’ta bulunan patrikhane ve kilise, ortodoks alemi için önemli inanç merkezlerinden biridir. Patrikhaneye bağlı Kızıl Mektep ise muhteşem mimarisi ile İstanbul’daki tarihi güzelliklerin başında gelmektedir.
11. Ahrida Sinagogu
Haliç kıyısındaki tarihi Balat mahallesinin rengarenk nostaljik sokaklarında devam eden gezinize ekleyebileceğiniz bir başka tarihi mekan da Ahrida Sinagogu. 15 yüzyıldan kalma Yahudi ibadethanesinin, gemi pruvasını andıran dua kürsüsü görülmeye değer.
Anadolu Yakasında Gezilecek Tarihi Yerler
Tarihi yarımadayı ve Haliç civarını şöyle bir gezdikten sonra Eminönü’nden ya da Karaköy’den vapura atlamaya ne dersiniz? İstanbul’un tarihi yerlerini gezmeye Anadolu yakasında devam ediyoruz.
1. Haydarpaşa Garı
İstanbul’un görkemli mimari yapılarından bir tanesi de İtalyan taş ustalarının ve Alman mimarların elinden çıkmış olan Haydarpaşa Garı. Vapurdan görünüşünün güzelliği bir yana garı gezmek, insanların trenle seyahat ettikleri dönemlerde her gün binlerce kişinin gelip geçtiği garın sessizliğini dinlemek, vitraylardan içeri düşen ışığın kırılmaları ve zamanın ruhunu duymak istemez misiniz?
Yeşilçam sinemasının göç temalı aile filmlerinin vazgeçilmez mekanlarından Haydarpaşa Garı, fotoğraf çekmek ve çekilmek için harika bir yer, hatırlatmış olalım.
2. Kız Kulesi
Boğazın ortasındaki muhteşem güzellikteki Kız Kulesi, M.Ö dört yüzlü yıllara kadar uzanan tarihi ile İstanbul’daki en eski yapılardan biri. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini görmüş olan bu nazlı kuleyle ilgili rivayetler çok. Üsküdar’da Salacak’tan kuleyi izleyebilir, dilerseniz akşam yemeğini kulenin şık restoranında yiyebilirsiniz.
3. Anadolu Hisarı
Osmanlı’nın İstanbul’u fethetmek için verdiği büyük mücadaleler sırasında şehri Cenevizlilerden korumak için yaptıkları bu iki hisar, boğazın en dar kısmında karşılıklı olarak konumlanmış durumdadırlar.
Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden önce 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet tarafından, Anadolu Hisarı’nın tam karşısına 15 nisan 1452 yılında inşa edilmeye başlanan Rumeli Hisarı ağustos 1452’de tamamlanır ve Fatih, İstanbul’u alır.
Boğaz turu ile Anadolu ve Rumeli hisarlarının arasından geçebilir, uzaktan bakmakla yetinmek istemezseniz, ziyaret edebilirsiniz.
4. Heybeliada Ruhban Okulu
Adanın yemyeşil ormanları arasında yükselen Ruhban okulu, mutlaka görmeniz gereken etkileyici tarihi mekanlardan biri. Dokuzuncu yüzyılda inşa edilen Aya Triada kilisesi sonradan okul binasına dönüştürülmüş. Ümit Tepesinde bulunan yüksekokul, din adamı yetiştirmek üzere eğitim veren, en eski teoloji akademilerinden biridir.
5. Büyükada Aya Yorgi Kilisesi
Büyükada’nın en yüksek yerine konumlanmış olan Aya Yorgi Kilisesi, dileklerin kabul olduğu kilise olarak ün yapmıştır. Her yıl 23 Nisan’da binlerce kişi tarafından ziyaret edilen kiliseye, ellerindeki makaradan saldıkları ipi koparmadan tırmanmaya çalışanlar, tepeye ulaştıklarında dileklerini tutar ve kilisede mum dikerler.
Küçük ve mütevazı bir kilise olan Aya Yorgi’yi görmek için epey dik bir yokuş çıkılır fakat yolun sonunda kilisenin bulunduğu tepe, eşsiz bir manzarayla ziyaretçilerini adeta büyüler.
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Camiler
Osmanlı padişahları ve valide sultanlar tarafından yaptırılan birbirinden ihtişamlı camiler İstanbul’un kültürel ve tarihi dokusunun en belirgin ve değerli motifleridir. Mimar Sinan gibi büyük bir ustanın şehri süsleyen kıymetli eserleri, sarayın gayrimüslim mimarları Balyan ailesinin elinden çıkmış avrupai dokunuşlar taşıyan zarif camiler ve daha niceleri…
1. Süleymaniye Camii
Mimar Sinan, kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii ve Külliyesinin yapımına 1551 yılında başlamış 1557 yılında tamamlamış ve kıyamete kadar yıkılmayacak demiştir. Dünyanın üçte ikisini fetheden Kanuni Sultan Süleyman’ın ihtişamını simgeleyen Süleymaniye, Haliç sırtlarında tahtına kurulmuş muzaffer bir sultan gibi görünmektedir. Minarelerinden birinin harcına sandıklar dolusu değerli taş ve altın karıştırılan, bahçesinde Hürrem Sultan’ın, Sultan Süleyman’ın kabri bulununda Süleymaniye, İstanbul’daki saray mensupları tarafından yaptırılan selatin camileri arasında bir başyapıttır.
2. Eyüp Sultan Camii
İstanbul’un fethinden sonra yaptırılan Eyüp Sultan camii Osmanlı padişahlarının cuma namazı kıldığı, şehzadelerin kılıç kuşandığı, sefer çıkmadan önce halk ve devlet erkanı ile birlikte ibadet ettiği önemli kutsal merkezlerden biri.
Eyüp Sultan’ın türbesinin de bulunduğu cami, yılın her dönemi yerli yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tarihi camiler arasında bulunuyor. Özellikle Ramazan ayında, yoğun olarak ziyaret ediliyor.
3. Fatih Camii
İstanbul’un yedi tepesinden biri olan ve Büyük Külliye olarak da anılan Fatih Camii ve Külliyesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış İstanbul’daki ilk selahatin camiidir. Etrafında birçok kutsal mekan bulunması bir yana Haliç’ten baktığınızda hemen az aşağısında Kızıl Mektep ve Fener Rum Patrikhanesi ile komşudur.
4. Sultanahmet Camii
Tarihi yarımada sınırları içinde bulunan, Ayasofya’ya komşu, dünyanın diline Blue Mosque olarak nam salmış Sultanahmet Camii, Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilmiştir.
Yapımında İznik çinileri kullanılan, ilk altı minareli cami olma özelliği taşıyan Sultanahmet Camii, Genç yaşta ölen Osmanlı padişahı Sultan I. Ahmet için yaptırılmıştır.
5. Ortaköy Camii
Sarayın klasik Osmanlı mimarisinden uzaklaştığı döneme denk gelen diğer adı Büyük Mecidiye Camii olan Ortaköy Camii, 1853 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Neo barok yapı stili ile denize nazır konumuna bir de üzerinden geçen boğaz köprüsü eklenince ortaya çıkan, tablo gibi manzara günün her vakti başka güzelliktedir.
Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Bezm-i Alem Valide Sultan Camii gibi birçok Osmanlı dönemi eserini inşa eden ünlü Ermeni mimarlar Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından yapılmış nadide güzellikteki camiyi yakından görebilmenizi dileriz.
6. Arap Camii
Galata’dan Karaköy’e inen yol üzerindeki Arap Camii İstanbul’daki ilk camidir. 717 yılında yapıldığı tahmin edilen kutsal mekan, daha sonra kiliseye dönüştürülmüş, İstanbul’un fethinden sonra yeniden cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.
7. Yeni Camii
Galata Köprüsünden geçip, Eminönü’ne gelenleri merdivenlerine doluşmuş güvercinlerle karşılayan Mısır Çarşısına komşu Yeni Camii de İstanbul’un yüzü olmuş tarihi camiler arasındadır.
8. Mihrimah Sultan Camii
Üsküdar’da bulunan ve Mimar Sinan imzasını taşıyan camii, Mihrimah Sultan adına Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmıştır.
9. Atik Valide Sultan Camii
1583 yılında inşa edilen Atik Valide Sultan Camii ve Külliyesi, Mimar Sinan’ın son büyük eseridir. Oldukça geniş bir alana kurulmuş olan külliyede medrese, hamam, tekke, kervansaray, darüşifa gibi kısımlar bulunmaktadır. Bahçesindeki yaşlı çınar ağaçları ile anılan bu muazzam eseri görmenizi ve Sinan’ın İstanbul’daki imzalarından birini daha tanımanızı öneririz.
10. Molla Zeyrek Camii
İstanbul’daki tarihi camilerin en önemlilerini sizin için seçtiğimiz listemizi Ayasofya camisine olan benzerliğiyle dikkat çeken Molla Zeyrek Camii ile tamamlıyoruz.
İstanbul’da Gezilecek Tepeler ve Parklar
Sana Dün Bir Tepeden Baktım İstanbul. İstanbul’un, seyrine doyum olmaz manzaralarını izleyebileceğiniz seyir terasları ile yazımıza devam ediyoruz.
1. Pierre Lotti Tepesi
Teleferikle çıkılan Haliç manzaralı tepe, adını Fransız yazar Pierre Lotti’den alıyor. Eyüp sırtlarından Haliç’e bakan, ağaçlar içindeki kahvehanede isterseniz ince beli bardakta çay ya da bol köpüklü Türk kahvesi içebilirsiniz.
2. Yuşa Tepesi
Denizden 201 metre yükseklikteki Yuşa Tepesi, İstanbul’daki en yüksek seyir teraslarından biri. Anadolu Kavağı Beykoz ilçesinde bulunan zirvenin kuzeyinde Yoros Kalesini görebilirsiniz.
İbranice “Tanrı kurtuluştur” anlamına gelen Yûşa, tepede yatmakta olan zatın ismidir. Rivayete göre Yûşa peygamber Musa Peygamber ile yola çıkıp Boğaziçi’ne gelmiş fakat burada ölünce peygamberlik Musa’ya verilmiştir.
3. Otağtepe
Türkler İstanbul’u ilk kuşattıklarında Yıldırım Bayezid’in otağ kurduğu bu tepeden bugün baktığınızda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü panoramasını izliyorsunuz. Otağtepe kuşkusuz en güzel İstanbul manzarasını göreceğiniz yer.
4. Büyük Çamlıca Tepesi
Manzara denince akla ilk gelen, en popüler ve en eski seyir tepesi Çamlıca Tepesi hala İstanbul’daki en çok rağbet edilen seyir teraslarının başında gelmektedir.
5. Küçük Çamlıca Tepesi
Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi ve Seyir Terasının da dikili olduğu tepenin denizden yüksekliği 230 metredir. Hizmete açılması beklenen kulenin yüksekliği ise 365 metredir. Çiçeklerle bezeli yemyeşil korunun tepesindeki Küçük Çamlıca Sarayları bu bölgede en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasındadır.
6. Ulus Parkı
Ağaçlarla çevrili Ulus Parkı’ndan Boğaz’a bakmak, harika fotoğraflar çekmek, yaz akşamlarında şehrin ışıklarını izlemek ve sesine kulak vermek, çok hoşunuza gidecek.
Ayrıca; Nakkaştepe, Galata Kulesi, Yoros Kalesi, Büyük Valide Han, Kalafat Yeri Süleymaniye, Molla Aşkı Parkı, Rumeli Hisarüstü Nafi Baba Tepesi, Mihrabat Korusu, manzaraya doyamayanlar için alternatif seyir terasları…
7. Gülhane Parkı
1912 yılında açılan tarihi Gülhane Parkı, Sarayburnu ile Topkapı Sarayı arasında çok büyük bir alana yayılmaktadır. Mevsimine göre yılın her döneminde rengarenk çiçeklendirilen Gülhane Parkını bilhassa lale zamanında görmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
8. Yıldız Parkı
İstanbul’un peyzajı en güzel parklarının biri olan Beşiktaş’taki tarihi Yıldız Korusu’nun içinde yer alan Çadır Köşkü ve Malta Köşkünü mutlaka ziyaret etmelisiniz.
9. Emirgan Parkı
Bir başka büyüleyici güzellikteki cennet bahçesi Emirgan Korusu, Sarıyer ilçesine bağlıdır. Park günün her saati, yılın her mevsimi çok güzel. Bilhassa kahvaltı seviyorsanız, bu muhteşem güzelliği kahvaltının mutluluğu ile taçlandırabilirsiniz.
10. Polonezköy Tabiat Parkı
İstanbulluların yaz kış demeden, hafta sonları akın ettiği uçsuz bucaksız yeşillikleriyle Polonezköy Tabiat Parkı doğanın kucağında bir gün geçirmek, eğlenmek ve leziz sofralarda ailesi ve sevdikleri ile vakit geçirmek isteyenlerin tam aradığı yer.
Ayrıca; Bebek Parkı, Fenerbahçe Parkı, Maçka Demokrasi Parkı, Kuruçeşme Parkı ve Göztepe Özgürlük Parkı yeşillikler içinde vakit geçirmekten hoşlananların ilgisini çekebilecek diğer güzel İstanbul parkları.
İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken Müzeler
İstanbul, zengin kültürel ve tarihi mirasını sergilediği çok sayıda seçkin müzeye sahip. Devlete bağlı ve özel müzelerde tarihin izlerini takip etmek de çağdaş olanla buluşmak da mümkün. İşte sizin için seçtiğimiz bazı müzeler.
1. İstanbul Arkeoloji Müzesi
Ünlü Türk ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1891 yılında ziyaretçilere açılan İmparatorluk Müzesi adıyla kurulan İstanbul Arkeoloji müzesinde İskender Lahdi ve bilinen en eski antlaşma olan Kadeş Antlaşması’nın yazılı olduğu taş tableti görebilirsiniz.
2. Türk İslam Eserleri Müzesi
Tarihi yarımadanın ünlü At Meydanında bulunan İbrahim Paşa Sarayındaki İslam Eserleri Müzesi 1914 yılında Evkaf-ı İslamiye Müzesi adıyla Osmanlı döneminde açılan son müze. O zamanlar Süleymaniye külliyesinde bulunan müze, sonradan şimdiki yerine taşınmış ve adı İslam Eserleri Müzesi olarak değiştirilmiştir. Emevilerden Abbasilere, Memlüklülerden Fatimilere, Selçuklulardan Osmanlı’ya varana, Türk İslam kültürünün değerli eserleri ve mukaddes emanetlerini sergileyen müzede, zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız.
3. İstanbul Modern
İstanbul Modern, çağdaş sanatın İstanbul’daki yüzü. Ulusal ve uluslararası sanatçıların bir arada bulunduğu sürekli ve süreli sergileri gezmek isterseniz Şişhane’deki İstanbul Modern Binasını ziyaret edebilirsiniz.
4. Kariye Müzesi
Doğu Roma sanatının İstanbul’daki en güzel örneklerini Kariye müzesinin mimari yapısında ve duvarlarındaki mozaik ve fresko tarzı resimlerde bulabilirsiniz.
5. Pera Müzesi
Taksim Tepebaşı’ndaki özel Pera Müzesi’nin koleksiyonunda bulunan eşsiz eserlerin başında ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu gelmektedir. Ayrıca yılın her dönemi birçok farklı serginin açıldığı Pera Müzesi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
6. Rahmi Koç Müzesi
İş insanı Rahmi Koç’un desteği ile kurulan müze Haliç kıyısında Hasköy semtindedir. Uçaklar, arabalar, eski iletişim ve ulaşım araçlarının sergilendiği müze, İstanbul’un en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Yakın tarihe ışık tutan çok renkli bir dünyası olduğu için özellikle okul çağındaki çocukların bayıldığı Rahmi Koç Müzesi’ni listenize aldığınıza çok memnun olacaksınız.
7. Galata Mevlevihanesi Müzesi
Beyoğlu’ndaki Galata Mevlevihanesi tasavvuf kültürüne ilgi duyanların ziyaret edebileceği mütevazı bir müze. El yazması eserler ve tasavvuf kültürüne ait objelerin sergilendiği Mevlevihanenin küçük ama huzur veren bahçesinde saatlerce oturmak isteyebilirsiniz.
Ayrıca; İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Halı Müzesi, Deniz Müzesini de listenize ekleyebilirsiniz.
İstanbul’un Keşfedilmeyi Bekleyen Tabiat Güzellikleri
Metropol, megakent gibi isimlerle anılan İstanbul’un tüm kentli yapısına rağmen saklı kalmış doğal güzelliklerini keşfetmeye hazır mısınız?
1. Çilingoz
Güzel köyleri ile ünlü Çatalca’ya bağlı Çilingoz’da orman ve deniz iç iç… Doğada yürümek, yüzmek, kamp kurmak, piknik yapmak isterseniz rotanıza Çilingoz Tabiat Parkını ekleyin deriz. Doğa severlerin gizli adreslerinden yaban hayatın koruma altına alındığı Çilingoz’a yakın diğer köyleri de ziyaret edebilirsiniz.
2. Kaymakdonduran
Beykoz Kaymakdonduran Ormanı ve Mesire Alanı, buz gibi akan suyu ile ünlü. Tertemiz orman havasında uzun yürüyüşler yapabilir, ağaçların arasında koşabilir, ormanın sessizliğinin tadını çıkarbilirsiniz.
3. Marmaracık
Orman içindeki Marmaracık Tabiat Parkı, Karadeniz kıyılarına bakan küçük bir koy. Kum plajı, gün boyu deniz kenarında vakit geçirmek için uygun. Balık tutup ormanlık alanda piknik yapmak, sıcaktan bunaldığınızda kendinizi serin sulara bırakmak Marmaracık için yapılacak en tatlı plan…
4. İnceğiz Mağaraları
Çatalca’daki İnceğiz mağaraları, eski bir yerleşim yeri, yani insan yapısı oyma mağaralar. Yemyeşil bir doğanın içinde, insanlığın ayak izlerini takip etmeyi sevenlerin çok hoşuna gidecek doğal güzelliklerden…
5. Elmasburnu
Arkanızda orman önünüzde Karadeniz, sakin küçük bir koy Beykoz’daki Elmasburnu. Kayalıkların üzerinden gün batımı da harika…
6. Belgrad Ormanı
Kentin akciğerleri Belgrad Ormanı, İstanbul’un en ünlü en büyük tabiat güzelliklerinden biri. Uzun yürüyüş ve koşu parkurlarında bisiklet de sürebilirsiniz. Kışın dahi piknikçilere rastlayacağınız mesire alanında yazın tüm İstanbul bir arada piknik yapıyor desek yerdir. Ormanın derinliklerine ilerledikçe karşınıza yaban hayat çıkacak, el değmemiş bir doğanın kucağında kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz.
7. Atatürk Arboretumu
Belgrad Ormanına komşu Atatürk Arboretumu, tabiatın güzelliği ile insanın işçiliğinin birleştiği, tamamen doğal güzellik olmasa da yolunuz düşerse mutlaka görmenizi önerdiğimiz, müthiş güzellikte bir müze, orman karması park… Muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
İstanbul Meydanları
1. Taksim Meydanı
Dünyanın ünlü meydanları arasında gösterilen Taksim Meydanı, tabiki bu listenin en başına gelir.
2. Sultanahmet Meydanı
Bizans döneminde Hipodrom, Osmanlıda At Meydanı olarak anılan tarihi Sultanahmet Meydanı kuşkusuz İstanbul’un en gözde meydanlarından.
3. Ortaköy Meydanı
Denize nazır, güvercinlerle dolu, tam ortasındaki ulu çınar ve Ortaköy Camiinin zarif duruşuyla süslediği Ortaköy Meydanında, oturmaya doyulmaz.
4. Salacak Meydanı
Kız Kulesini seyre dalmak, güneşin batışını izlemek isterseniz Üsküdar’a doğru Salacak Meydanına varmalısınız.
5. Eminönü Meydanı
Yeni Camii’nin güvercinli merdivenleri de Kapalıçarşı’nın büyülü dünyasına açılan kapısı da Eminönü meydanındadır. Her zaman kalabalık, günde binlerce insanın gelip geçtiği eski meydanlardan biri.
Ayrıca; Bakırköy Meydanı, Beşiktaş Meydanı, Beyazıt Meydanı, Kadıköy Meydanı ve Yenikapı Meydanı İstanbul’un diğer büyük meydanları…
İstanbul’da Eğlencenin Binbir Hali
İstanbul’da her yaş için eğlencenin türlü çeşidini bulabilirsiniz. Dilerseniz lunapark ve tematik oyun parklarında ailece eğlenebilir, çocuklarınızla oyun oynayabilirsiniz.
1. İsfanbul Tema Park
İstanbul’da Disneyland havası estiren, çocukların ve gençlerin bayıldığı bir eğlence parkı. Eyüp ilçesine bağlı İsfanbul alışveriş merkezinin içinde yer alıyor.
2. Miniatürk
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği “Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli” Miniatürk kültür ve eğlence parkı, Haliç kıyısında 60 bin metrekare alana kurulu bir açık hava müzesi. İstanbul Eserleri, Anadolu Eserleri, Yurtdışı Eserleri olmak üzere üç ana kategoride 122 eserin 1/25 oranda küçültülmüş maketlerini görebileceğiniz harika bir gezi.
3. Moipark
Oyun oynamayı seven her yaştan çocuklar ve yetişkinler için Moipark, Mall of İstanbul’da.
4. Lunaparklar
Çocukların ve çocuk kalanların hala en sevdiği eğlence mekanı lunaparklar, İstanbul’da eğlencenin açık havadaki klasiklerinden. Bakırköy Lunaparkı, Feshane Lunaparkı, Bostancı Lunaparkı, Kavaklı Lunaparkı, lunapark sevenleri ziyadesiyle memnun edecek adresler.
İstanbul’da Gece Hayatı ve Eğlence
Vur patlasın çal oynasın İstanbul gecelerinde, eğlencenin doruklarına çıkarsınız. Canlı müzik, konser ve performans salonları, dans kulüpleri, daha ağır başlı eğlenmeyi tercih edenler için tarihi mekanlardaki kıdemli meyhaneler, fasıllar, çeşitli müzik tarzlarına göre ayrılan barıyla İstanbul’da eğlence ,her gece.
Taksim, Kadıköy, Beşiktaş mekanları gece hayatının popüler adresleri.
İstanbul Plajları
Hem Marmara’ya hem de Karadeniz’e kıyısı olan İstanbul’un uzun ve altın sarısı plajlarında yaz güneşi hele akşam vakitleri bir başka güzel.
1- Kilyos Plajı
2. Suadiye Plajı
3. Şile Halk Plajı
4. Florya Güneş Plajı
5. Ayazma Plajı
6. Büyükçekmece plajı
Ada Sahilleri
İstanbulluların sayfiye yeri Adaların eğlenceli beachlerini ya da halk plajlarını da listenize alabilirsiniz.
1. Büyükada
Aya Nikola Halk Plajı, Prenses Koyu Plajı, Nakibey Plajı, Yörük Ali Plajı, Eskibağ Halik Koyu Plajı.
2. Burgazada
Kalpazankaya Plajı, Burgazada Halk Plajı, Çamakya Plajı, Madam Marta Koyu.
3. Kınalıada
Kumluk Plajı, Ayazma Kamos Beach Club, Teos Beach, İskele Plajı.
4. Heybeliada
Alman Koyu, Değirmenburnu Plajı, Akvaryum Plajı.
İstanbul’da Gezilecek Tarihi Hanlar
Bir zamanların alışveriş ve ticaret merkezleri tarihi hanlar, mimari yapılarıyla da çok özel mekanlar. Hala ticaret yapılan hanlar olduğu gibi otel, restoran, kafe olarak hizmet vermek üzere dönüştürülmüş olanlarına da rastlamak mümkün. Kaderine terk edilmiş olanları bile, atmosferi ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.
1- Zincirli Han
2- Büyük Yeni Han
3- Valide Han
4. Giritli Mustafa Paşa Han
5. Balkapanı Hanı
6. Vezir Han
7. Kuru Kahveci Han
8. Kürkçü Han
9. Sabuncu Han
10. Taşhan
11. Abud Efendi Han
İstanbul Tarihi Hamamları
Türk Hamamı, kültürümüzün dünya çapında marka değeri olan unsurlarından. Tarihi hamamların mimari güzellikleri de eklendiğinde bu kültürel miras çok daha kıymetli bir hal alıyor.
İstanbul hamamlarının muazzam ambiyasında ter atıp rahatlarken, geleneksel Türk hamamı adetleri ve ikramları sayesinde kendinizi sultanlar gibi hissedeceksiniz.
1. Galatasaray Hamamı
2. Kılıç Ali Paşa Hamamı
3. Cağaloğlu Hamamı
4. Hürrem Sultan Hamamı
5. Çinili Hamam
6. Çemberlitaş Hamamı
7. Süleymaniye Hamamı
8. Mihrimah sultan Hamamı
9. Gedikpaşa Hamamı
10. Ağa Hamamı
11. Beylerbeyi Hamamı
İstanbul’da Katılabileceğiniz Şenlik ve Festivaller
İstanbul, ulusal ve uluslararası kültür ve sanat festivalleri başta olmak üzere dört mevsim irili ufaklı birçok festivale ev sahipliği yapıyor. Aşağıdaki listede en popüler olanları paylaşıyoruz.
- İstanbul Shopping Fest
- İstanbul Tasarım Bienali
- İstanbul Film Festivali
- İf İstanbul
- Film Ekimi
- İstanbul Dans Festivali
- İstanbul Müzik Festivali
- İstanbul Caz Festivali
- İstanbul Tiyatro Festivali
- İstanbul Lale Festivali
İstanbul’da Gezilecek Şehitlik ve Anıtlar
1. Edirnekapı Şehitliği
1543 yılında İstanbul’un fethi sırasında şehit düşenlerin toplu halde gömüldüğü ve sonraki yıllarda da şehitlik olarak kullanılmaya devam eden İstanbul’daki en büyük ve tarihi şehitliktir.
Çifte Nöbetçiler, Gaziler Tepe, Karacaahmet Sultan, Sakızağacı Hava, Tayyare Şehitleri diğer İstanbul şehitlikleridir.
2. Topkapı Anıt Mezar
Turgut Özal, Adnan Menderes başta olmak üzere devlete hizmet etmiş siyasi isimlerin kabristanı.
3. 15 Temmuz Şehitliği
15 Temmuz 2016 yılında darbe girişimine karşı halk direnişinde şehit düşen 20 siviln gömülü olduğu şehitlik Eyüp ilçesinde ziyaret edilebilir.
İstanbul’da Gezilecek Kiliseler
Çok kültürlülüğün ve hoşgörünün şehri İstanbul’daki kiliseleri gezmek isteyecek olsanız bir gün yetmeyebilir. Kutsal emanetlerin yan yana olduğu güzelim İstanbul’un en güzel kiliselerini sizin için seçtik.
1. Aya Triada Kilisesi / Beyoğlu, Taksim
2. St. Antuan Kilisesi / Beyoğlu, İstiklal Caddesi
3. Meryemana Kilisesi / Beşiktaş
4. Santa Maria Kilisesi / Beyoğlu, İstiklal Caddesi
5. Aya Yorgi Kilisesi / Haliç
6. Sveti Stefan Bulgar Kilisesi / Haliç
7. Üç Horon Kilisesi / Beyoğlu
8. Kırım Kilisesi / Beyoğlu
9. Sen Pierre Kilisesi / Karaköy
10. Aya İrini Kilisesi / Tarihi Yarımada
İstanbul’da Gezilecek Marinalar
Şehrin içinde, deniz kenarında ve de sakin, biraz da yüksek kaliteli mekanlarda zaman geçirmek isteyenler için marinalar çok iyi bir adres.
1. Kalamış Fenerbahçe Marina
Hali hazırda oldukça popüler, özellikle turistlerin Anadolu yakasındaki gözde mekanı diyebiliriz.
2. İstanbul City Port Marina
Denize sıfır alışveriş keyfini tecrübe etmek isteyenleri Pendik’e bekliyor.
3. Ataköy Marina
İstanbul’un Altın Çıpa ödüllü ilk marinası. Marinanın içinde ihtiyaç duyabileceğiniz hemen her şey var. Market, spor alanları, restoranlar, kafeler…
Ayrıca; Güzelce Marina, West İstanbul Marina, Viaport Tuzla Marina, İstmarin İstinye diğer İstanbul marinaları.
İstanbul’da Alışveriş
Alışveriş, İstanbul’da günlük yaşamın bir parçası haline dönüşmüştür desek abartmış olmayız. Alışveriş merkezleri, turistik tarihi pazarlar, mağazalarla dolu caddeler, ünlü semt pazarları, geleneksel ya da yöresel ürünler satılan hanlar, pasajlar…
Özellikle 40 gün 40 gece alışveriş yapılan İstanbul Shopping Fest zamanına denk getirirseniz, en iyi AVM’lerde dünya markalarını çılgın indirimlerle satın alabilirsiniz.
Geleneksel her türlü ürünü bulmak için, alışveriş planınızda bir gününüzü Eminönü’ne ayırın deriz. Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Tahtakale gez gez bitmez, İstanbul’daki en zevkli alışveriştir fakat yorucudur. En tatlı kısmı alışverişten sonra tarihi lokantalarda ziyafet çekmektir.
İstanbul’da Alışverişin Adresi En Büyük 10 AVM
1. Emaar Square Mall, Üsküdar
2. Kanyon, Levent
3. Akmerkez, Etiler
4. İstinye Park, Sarıyer
5. Cevahir, Şişli
6. Forum İstanbul, Bayrampaşa
7. Viaport, Pendik
8. Mall Of İstanbul, İkitelli
9. İsfundul (Vialand), Eyüp
10. Torium, Beylikdüzü