• 15 Kasım 2023
  • Kağıthane Gündem
  • 80 Kişi Okudu
  • 0

İstanbul gezi rehberi listesi yapılacaksa o listede yer alan birçok yeri hemen herkes biliyordur. Tarihi Yarımada, köprüler, kaleler, kuleler, sokaklar ve caddeler İstanbul’u İstanbul’u yapan güzellikler. İstanbul gezi rehberi  için uğranılacak rotalar ise gerçekten deniz derya. Belki kiminiz İstanbul’un altını üstüne getirdiniz. Belki de İstanbul’da yaşamanıza rağmen görmediğiniz o kadar çok yer var ki hala… Yaşanılan şehre karşı objektif olamıyoruz çoğu kez. Bu yüzden bir turist edasıyla gezmek görmek gerekiyor ülkemizi. Sadece İstanbul’u değil, kültür turlarıyla baştan başa keşfetmek gerek Türkiye’yi. İstanbul ise tarihi ve farklılıkları ile ülkemizi tanımak için gezilecek ilk yer olmalı. Bir açık hava müzesi konumundaki İstanbul, Türkiye’nin tarihi ile ilgili danışılması gereken ilk kaynak oluyor çoğu kez. İstanbul’u tanımadan, İstanbul’u öğrenmeden olmaz. Bu yüzden, ister İstanbul’da yaşıyor olun ama mutlaka İstanbul gezi rehberi listesini tamamlamak için yola koyulun. Ve bir turist gözüyle bu güzel kenti keşfetmeye başlayın.

İstanbul

İstanbul gezi rehberi

Dünyanın en eski şehirlerinden biri İstanbul. Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış, birçok farklı kültür görmüş. Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan, Asya ile Avrupa’yı da ayıran İstanbul Boğazı, büyük bir jeopolitik öneme sahip. Doğal limanları bulunan İstanbul’un bu önemli konumu tarih boyunca burada savaşlar çıkmasına neden olmuş. Düşündüğümde İstanbul gezi rehberi bir seferde nasıl hazırlanır diyorum kendime. Bu kenti keşfetmeden önce okumak, bilmek lazım mutlaka. İstanbul bir ansiklopedi. Bir külliyat gibi… Bu yüzden her defasında bir kere daha keşfetmek gerekiyor bu güzel şehri.

İstanbul İle İlgili Kısa Bilgiler

İstanbul gezi rehberi

♥ İstanbul’un en yüksek noktası Kartal ilçesindeki Aydos Tepesi‘dir.

♥ İstiklal Caddesi’nin bitişindeki Tünel metrosu, 1875 yılında yapılmıştır ve dünyanın en eski 3. metrosudur. (Bazı kaynaklara göre ise 2. metro olarak geçmektedir.)

♥ Kapalı Çarşı’da 3.600 adet dükkan bulunur. Bu özelliği ile Kapalı Çarşı en büyük üstü kapalı çarşı unvanına sahiptir.

♥ İstanbul’un eski camisi Karaköy’deki Arap Cami‘dir.

♥ Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde henüz Amerika, Avustralya ve Antartika keşfedilmemişti.

♥ Bugün Venedik’te San Marco Katedrali’ni süsleyen 4 dört bronz at 13. yüzyılda Haçlılar tarafından İstanbul’dan çalınmıştır.

♥ Agatha Christie “Doğu Ekspresi’nde Cinayet’ romanını İstanbul’daki Pera Palas Oteli‘nde yazmıştır.

İstanbul Gezi Rehberi

İstanbul gezi rehberi listesinde yer alan yerleri hem günübirlik gezebilir hem de baştan başa İstanbul turları ile keşfedebilirsiniz. Jolly ile günübirlik İstanbul turlarına katılarak birçok gezilecek yeri, İstanbul hakkında deneyimli rehberler aracılığı ile görebilirsiniz. Farklı illerden çıkışlı İstanbul turları ise detaylı bir gezi programı oluşturuyor. Daha önce İstanbul’u görmemiş ya da tekrar tekrar görmek, keşfetmek isteyenler için oldukça ideal bir programa sahip.

Tarihi Yarımada

İstanbul gezi rehberi

UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne giren ilk kültürel varlıklarımız İstanbul’da yer alan ve Tarihi Yarımada olarak adlandırılan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Suları Koruma Alanı oldu. Birçok medeniyetin, imparatorluğun, kültürün uğradığı dünya başkentleri arasında yer alan İstanbul, bu yönüyle bir müze konumunda aslında. İstanbul’da görülmesi gereken yerlerin başında gelen bu rotalar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken tüm ihtişamı ile de göz dolduruyor. Tarihi Yarımada’ya giden biri bu noktada Topkapı Sarayı, Sultanahmet Cami, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı gibi birçok özel durak yer alıyor.

Topkapı Sarayı

İstanbul gezi rehberi

İstanbul’u İstanbul yapan sembollerin başında geliyor Topkapı Sarayı. Tarihi Yarımada’nın merkezinde yer alan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saray olan Topkapı Sarayı, bugün de tüm görkemiyle İstanbul’un kalbi olmayı başarıyor. Dünya üzerindeki en köklü tarihi yapılardan biri konumunda olan ve 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı, günümüzde müze olarak kullanılmaya devam ediyor. Dünyanın en zengin müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı, hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Yerli turistlerin de en çok ziyaret ettiği müzelerin başında yer alan Topkapı Sarayı Müzesi hırka-i saadet dairesi, kutsal emanetler, imparatorluk hazinesi, Avrupa porselenleri, padişah kaftanları, gümüşler ve portre koleksiyonları gibi farklı koleksiyondan eserler barındırıyor. UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alan Topkapı Sarayı’nda dört avlu ve harem dairesi bulunuyor. Enderun Avlusu tarafında bulunan Osmanlı dönemine ait nadide minyatür ve hat sanatları ile kaşıkçı elması ise en çok ilgi çeken eserler arasında yer alıyor.

Ayasofya

İstanbul gezi rehberi

Dünyanın en eski katedrali olan ve dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya Müzesi, her yıl dünyanın birçok yerinden misafirleri ağırlarken Türkiye genelinde de en çok ziyaret edilen müzelerden biri oluyor. 325 yılında Bizans İmparatoru tarafından kilise olarak yaptırılan Ayasofya Müzesi, İstanbul’un fethinden sonra Sultan II.Mehmet tarafından camiye çevriliyor. “Kutsal bilgelik” ya da “ilahi bilgelik” anlamına gelen aya sofya kelimesinden adını alan Ayasofya Müzesi, 15 yüzyıl boyunca ibadet yeri olması nedeniyle dünyanın en uzun süreyle  ibadet yeri olmuş yapılarından biri konumunda. Sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer alan Ayasofya Müzesi, günümüzde müze olarak kullanılıyor ve başlı başına İstanbul turu yapmak için bir sebep oluyor.

Sultanahmet Meydanı ve Sultanahmet Cami

İstanbul gezi rehberi

İstanbul’un en tarihi noktası şüphesiz Sultanahmet Meydanı‘dır. Her gün dünyanın birçok yerinden turist misafir eden Sultanahmet Meydanı’nın tarihi Roma Dönemi’ne kadar uzanıyor. Tarihinde hipodrom olarak kullanılan Sultanahmet Meydanı’nın bir diğer ismi de bu sebeple At Meydanı olarak da bilinir. Birçok aktivite, spor müsabakaları ve gösterilerin yapıldığı Sultanahmet Meydanı’nda ilk göze çarpan durak ise dikilitaş oluyor. Sultanahmet Meydanı’nın tam ortasında yer alan dikilitaş hipodromu ikiye böler şekilde dikilmiş. Bu taşın etrafında yarışçılar 7 kez döner ve başlangıç noktasına ilk ulaşan yarışı kazanırmış. Dikilitaşlar arasında öne çıkan Obelisk,  390 yılında Mısır’dan getirilmiş ve tam otuz bir günde şimdiki yerine dikilmiş.

İstanbul gezi rehberi

İstanbul’un siluetini oluşturan aziz bir güzellik var İstanbul gezisi durağımızda. Semaya doğru uzanan bir dervişi andıran suretiyle Sultanahmet Cami‘si mutlaka görülmeli. I. Ahmed tarafından Mimar Sinan’ın ustası Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılan Sultanahmet Camii, İznik çinileriyle bezeli olması nedeniyle ‘Blue Mosque’ olarak adlandırılıyor. Türkiye’de altı minareli ilk camisi olan Sultanahmet Cami’yi İstanbul gezisi için mutlaka liste başı yapın.

Yerebatan Sarnıcı 

İstanbul gezi rehberi

Tarihi Yarımada’da yer alan Yerebatan Sarnıcı da İstanbul gezisi içerisine dahil edilmesi gereken en önemli yerlerden. İstanbul’daki en büyük kapalı sarnıç olan, gizemli atmosferiyle dikkat çeken Yerebatan Sarnıcı, Ayasofya ile direkt bağlantılıdır ve girişleri de buradan yapılır. Vaktiyle bölgede yer alan bir bazilikadan sebeple bu ismi alan sarnıç, müzik etkinlikleriyle de oldukça farklı bir deneyim yaşatıyor.

Kapalıçarşı 

İstanbul gezi rehberi

İstanbul gezi rehberi listesine dahil edilmesi asla unutulmayacak bir yer var ki o da Kapalıçarşı. İstanbul’un en tarihi bölgesinde yer alıyor. Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerini birleştiren Kapalıçarşı, dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri unvanına sahip. Yaklaşık 4.000 dükkanın yer aldığı Kapalıçarşı aynı zamanda  yılda 91 milyon turisti ağırlıyor. Bu özelliği de onu dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanı yapıyor.

Mısır Çarşısı

İstanbul gezi rehberi

Kapalı Çarşı ile yakın bir şekilde konumlanan Mısır Çarşısı da İstanbul gezi rehberi için listenizde mutlaka olmalı. İstanbul, Eminönü’nde, Yeni Camii’nin hemen arkasında bulunan Mısır Çarşısı da İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biri. Mısır Çarşısı, içerisindeki yüzlerce farklı baharatları ile dikkat çekiyor. Turistlerin yoğun bir ilgi gösterdiği Mısır Çarşısı’nda aktarlar, doğal karışımlar, bitki kökleri gibi farklı ürünler yer alıyor.

İstiklal Caddesi 

İstanbul gezi rehberi

Osmanlı döneminde Cadde-i Kebir, yani Büyük Cadde olarak adlandırılan İstiklal Caddesi, 19. yüzyılın sonlarından beri Türkiye’nin en ünlü caddesi unvanını koruyor. 1.400 metre uzunluğundaki İstiklal Caddesi’nin üzerinde Galatasaray Lisesi, Çiçek Pasajı başta olmak üzere birçok tarihi pasaj, hanlar, tiyatrolar, kitap evleri, sanat merkezleri, çarşılar, dükkanlar ve cafeler yer alıyor. Başlangıç noktasının Atatürk heykeli olduğu İstiklal Caddesi, Tünel ve devamında Galata’ya, oradan da Karaköy’e uzanan tarihi bir yürüyüş rotası oluşturur. Türkiye’ye gelen yerli ya da yabancı turistlerin ilk uğradığı yer olan İstiklal Caddesi’nin sembolü ise kırmızı rengiyle nostaljik tramvay oluyor.

Galata Kulesi

İstanbul gezi rehberi

Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, İstanbul gezisi için ilk duraklardan biri. Galata Kulesi ilk olarak İmparator Justinianos tarafından fener kulesi olarak yaptırılıyor. Haçlı Seferi’nde tahrip edilen Galata Kulesi, Cenevizliler tarafından tekrar yenileniyor. 1453’te Osmanlı egemenliğine geçen Galata Kulesi bu dönemde ise yangın gözetleme kulesi olarak kullanılıyor. İstanbul’un en merkezi noktası İstiklal Caddesi’nin bitişinde yer alan Galata Kulesi’ne yapacağınız günübirlik İstanbul turlarında, kuleye dair efsaneleri de öğreneceksiniz.

Galata Köprüsü

İstanbul gezi rehberi

Karaköy’le Eminönü’nü birleştiren Galata Köprüsü de İstanbul gezi rehberi içerisine alınası bir sembol.  490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprü olan Galata Köprüsü, dünyada üzerinden tramvay geçen ender baskül köprülerden biri olma özelliğine sahip. Galata Köprüsü’nün temeli 1845 yılında atıldı ve İstanbul’un simgelerinden biri oldu. Yangınlar ve yıkımlar üzerine İstanbul’da 5 tane farklı Galata Köprüsü yenilenmesine gidildi. Günümüzdeki 5. Galata Köprüsü’nün üzerinde tramvay hattı yer almakla birlikte alt kısmında balıkçılar yer alır. Hobi olarak balık tutmak ile ilgileniyorsanız köprü üzerinde oltanızı alıp balık tutabilirsiniz.

Kız Kulesi

İstanbul gezi rehberi

Galata Kulesi’ni görünce aklına Kız Kulesi de geliyorsa tebrikler siz gerçek bir İstanbul gezgini oldunuz demektirÜsküdar’ın simgesi Kız Kulesi, bu ilçede Bizans Dönemi’nden kalma tek eserdir. İstanbul Anadolu Yakası’nda, Salacak açıklarında yer alan Kız Kulesi’ne dair o kadar çok rivayet ve efsane var ki… Bilinen en meşhur efsane şöyle… Bizans kralına kızının bir yılan sokmasıyla öleceği haberi gider. Kral da kızını yılan sokmasın diye Kız Kulesi’nin bulunduğu adacığa ev yaptırıp kapatır. Ancak genç bir subay, kralın kızına aşık olur. Günlerden bir gün, genç subay, prensese sunmak için bir demet çiçek hazırlar. Çiçek demetinin içinde gizlenen bir yılan kralın kızını zehirleyerek öldürür. Böylece kulenin adı Kız Kulesi olarak anılmaya başlanır.

Rumeli Hisarı

İstanbul gezi rehberi

İstanbul Boğazı’na konumlanmış bir güzellik Rumeli Hisarı da İstanbul gezisi için listeye alınacak yerlerden biri oluyor. İstanbul’un aynı adlı semtinde bulunan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılıyor. Hisarın yaptırılma sebebi İstanbul’un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek. Anadolu Hisarı ile karşılıklı bakışan Rumeli Hisarı’nın bulunduğu yer boğazın en dar noktası. Dünyanın en büyük kale burçlarına sahip olan Rumeli Hisarı,  90 günde tamamlanmıştır.

Anadolu Hisarı

İstanbul gezi rehberi

Anadolu Hisarı semtinde yer alan aynı ada sahip hisarı görmek için İstanbul’un Anadolu Yakası’na geçmemiz gerekiyor. Yıldırım Bayezid tarafından inşa edilen Anadolu Hisarı, tam karşısında yer alan Rumeli Hisarı gibi boğazın en dar kısmında yer alıyor. Göksu Nehri’nin hemen kıyısında bulunan Anadolu Hisarı’nı görmeden İstanbul’dan ayrılmayın.

Pierre Loti Tepesi

İstanbul gezi rehberi

İstanbul’un Eyüp ilçesinde Haliç’e nazır bir tepe olan Pierre Loti Tepesi, de İstanbul gezi rehberi arasında yer alıyor. Adını Fransız roman yazarı ve doğu bilimci Julien Viaud’dan alan Pierre Loti’den muhteşem bir manzara keyfi yapılıyor. Haliç semalarına bakan tepenin bulunduğu yerde Eyüp Sultan Türbesi de yer alıyor. İstanbul turunda tepede yer alan çay bahçeye uğrayın ve bir çay molası verin.

Miniatürk

İstanbul gezi rehberi

Miniatürk, İstanbul gezi rehberi içindeki en farklı duraklardan biri oluyor. Türkiye’deki çeşitli yapıtların maketleri sergileniyor bu alanda. Haliçte yer alan ve dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parkı olan Miniatürk’te birçok sembol yerin birebir ama ufak versiyonlarını görmek mümkün. ‘Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli’ sloganıyla yola çıkan Miniatürk’e giderek tüm Türkiye’yi gezebiliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir