Kuzey Makedonya tarihiyle ilgili padişah fermanları, beratlar, vakfiyeler, tarihi köprü ve okul fotoğrafları ile gündelik yaşamı anlatan 80 fotoğraf ve 28 belgeden oluşan sergi, Kağıthane’deki Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında ziyarete açıldı.
Açılışta konuşan Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, iki ülkenin arşiv kurumlarının ortak çalışmasıyla hazırlanan serginin açılışını yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Ünal, tarihi doğru anlamak için arşiv belgelerinin ulusal ve uluslararası hafıza niteliği taşıdığını ve bu belgelerin devletlerin kültür ve tarih hazineleri arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, bu belgelerin ülkeler arası dostluk köprüleri kurulması açısından önemli olduğunu vurguladı. Türkiye ve Kuzey Makedonya arşivleri arasındaki işbirliğinin, arşivciliğin devletler arası ilişkilerdeki olumlu etkisine güzel bir örnek olduğunu söyledi.
Ünal, Devlet Arşivleri Başkanlığının 130 milyonun üzerinde arşiv belgesi muhafaza ettiğini ve Osmanlı Devleti’nin 15. yüzyıldan itibaren Makedonya topraklarında varlık gösterdiğini, bu nedenle arşivlerde bölgeye ait birçok kaynak bulunduğunu belirtti. Aynı şekilde, Makedonya arşivlerinin de Osmanlı tarihine ilişkin birçok belgeye ev sahipliği yaptığını ifade etti.
Sergide, Sultan II. Abdülhamid’in Manastır’da çıkan bir yangında zarar gören halkın kayıplarını telafi etmek için yayınladığı irade ve Sultan Abdülaziz’in Üsküp’te Hristiyan çocuklar için bir okul inşa edilmesi talimatının yer aldığını belirten Ünal, bu belgelerin Osmanlı İmparatorluğu’nun hoşgörülü diplomasi anlayışını yansıttığını söyledi. Ayrıca, sergideki fotoğraflar sayesinde Osmanlı Makedonya’sından sosyal, kültürel ve gündelik yaşama dair kesitler görülebileceğini ifade etti.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanı Hrista Najdanov da serginin açılışına katılmaktan onur duyduğunu ve sergiyi yakın zamanda Kuzey Makedonya’da da açmayı hedeflediklerini belirtti.