• 15 Kasım 2023
  • Kağıthane Gündem
  • 152 Kişi Okudu
  • 0

Antik Pazarlar, belirli yaşanmışlıkları olan geçmişte kullanılmış eşyaların satıldığı pazarlara verilen isimdir. Halk arasında antika pazarı olarak da söylenmektedir. Dünyada ve Türkiye’de çok bilindik antik pazarlar mevcuttur. 

Bit Pazarları ise kullanılmış ürünlerin ucuza satıldığı yerlerdir. Günümüzde özellikle ülkemizde antika pazarları, bit pazarları ile birleştirilmişlerdir. Osmanlı döneminde bit pazarları ‘Bayat Pazar’ı ya da ‘Bat Pazar’ı olarak adlandırılıyordu. O zamanlarda bit pazarların da çalıntı ürünler satılabiliyordu. Bu yüzden Osmanlı askerleri sürekli kontrol ediyordu. Çalıntı malları satışını iptal edip, satan kişiyi de şehir dışına uzaklaştırıyorlardı. Londra da ise gün doğmadan önce çalınan ve satılan her şey yasaldır sözüne dayanarak çalıntı ürünler satılabiliyor. Dünyadaki başlıca antika pazarları ve meşhur bit pazarlarına örnek olarak;

  • Bermondsey Antika Pazarı
  • San Telmo Antik Dükkanı
  • Rose Bowl Bit Pazarı
  • Brimfield Antika Pazarı
  • Gümüş Mahzeni
  • The Night Bit Pazarı
  • Shipshewana Bit Pazarı
  • Marché aux Puces de Clignancourt
  • Las Ramblas the Mercat de la Boqueria
  • 127 Koridor Pazarı
  • İJ Hallen Pazarı

örnek verilebilir. Bu pazarlardan en çok dikkat çeken Bermondsey Antika Pazarı, Rose Bowl Bit Pazarı The Night Bit Pazarıdır. 

Bermondsey Antika Pazarı 

75 yıldır Kurulu olan Bermondsey Antika Pazarı, Londra’da yer alıyor. Halk arasında, “Yeni Kaledonya Pazar”ı olarakta adlandırılmaktadır. Daha öncesinde 1855 yılında Prens Albert tarafından King Cross tren istasyonu yakınında Sığır Pazarı olarak kurulmuştu. 1939 Savaş zamanında ise bu alanı otopark olarak kullandılar. Bermondsey Antika Pazarı uzun zamandır ikinci el mallar ve ufak süs eşyaları satıyordu, ancak şimdi ‘Yeni Kaledonya pazarı’ antikalarda uzmanlaşmaya başladı. 1960 yılından itibaren Bermondsey Meydanı’ndaki Cuma pazarı, halk arasında “Bermondsey antika pazarı” olarak biliniyor. 

Rose Bowl Bit Pazarı 

ABD’de Kaliforniya’da yer alan Rose Bowl Bit Pazarı sabah 5’te ziyaretçileri için kapılarını açar. 3000’den fazla satıcısı ile geniş ürün seçeneği sunar. Sörf tahtalarından antika ürünlere kadar aklınıza dahi gelmeyecek binlerce ürün satışa çıkar.

The Night Bit Pazarı

Amerika’da genelde bit pazarı yerine Flea Market denilir. Yaklaşık 40 yıldan fazladır kurulan bu pazar yılın belirli zamanı açılır. Diğer pazarlardan farkı öğlen 3’te açılmasıdır. Ve geceye kadar devam eder. Pazara giriş ücretlidir. Belirli yaştaki çocuklara giriş ücretsizdir. Yılın belirli zamanında açılmasından dolayı Turistlerin ve halkın dikkatini çekmektedir. Alışveriş yaparken bir yandan da konser alanından müzikler dinleyebilirsiniz. Aynı zamanda yiyecek ve içeceklerin satıldığı alanlarda mevcuttur. Ülkemizdeki antika pazarlara örnek verilebileceği zaman il akla gelen Feriköy Antika Pazarıdır.

Feriköy Antika Pazarı 

Diğer adı Bomonti Antika Pazarı olan Feriköy Pazarı, İstanbul Şişli’de yer alıyor. İsmi Bomonti ve Feriköy arasında yer almasından dolayı farklı adlandırılır. 2009 yılından beri faaliyettedir. Şu an 450’den fazla tezgah kurulmaktadır. Haftanın 1 günü antika pazarı olarak kurulmaktadır. Pazar günleri kurulan Feriköy Antika Pazarını 09:00 ile 18:00 arası ziyaret edebilirsiniz. Vintage ve ikinci el eşyalara sıklıkla rastlayabilirsiniz. Feriköy Antika Pazarına ulaşım ise Metro ve otobüslerle kolaylıkla ulaşılabilir. Metro ile Osmanbey durağında inip Rumeli yönünden antik pazarına ulaşabilirsiniz. Turistlerin uğrak yerlerinden biri olduğu için fiyatlar diğer antik ve bit pazarlarına göre pahalıdır. İndirim yaptırmayı unutmayın. Ayrıca bu Pazarda ki ürünler temiz ve düzenlidir. 

Kadıköy Bit Pazarı 

İstanbul Kadıköy Hasanpaşa’da yer alan bu pazara ulaşım çok kolaydır. Uzunçayır Metrobüs durağında inip 5 dk yürüme mesafesindedir. Kadıköy İ.H.L yanında yer almaktadır. Aynı zamanda Fikirtepe Metrobüs durağında da inilerek Kadıköy Bit Pazarına ulaşım mümkündür. Antika ürünler mevcuttur. Bit Pazarı bölümü daha geniştir. Salı ve pazar günleri kurulmaktadır. Sabah 09:00 gibi faaliyete geçen pazar, 18:00’da kapanmaktadır. Salı günü kurulan pazarda meyve ve sebze alanı da aktiftir. Antika ve bit pazarı alanı iki gün de de faaliyettedir. Bu yüzden salı günleri çok kalabalıktır. Erken gitmekte fayda var. Alışveriş yaparken bir yandan da gözleme, sandviç tarzı yenilebilecek alanlar mevcuttur. Pazar 2 katlıdır. Üst katı kumaş bölümüdür. Yeni ve sıfır ürünler oluşmaktadır. Antika ve bit pazarı bölümü ise pazara girişte sol tarafta yer almaktadır.

Dolapdere Bit Pazarı 

Dolapdere Bit Pazarına ulaşım taksim Elmadağ’dan aşağı indiğinizde ışıklardan karşıya geçerek sağlanır. En eski bit pazarları arasına girmektedir. Her türden insan bulunmaktadır. Çok tuhaf tezgahlarda mevcuttur. Mesela kullanılmış diş fırçası da satılmaktadır ya da vintage ürünler. Gerçekten bir bit pazarı meraklısıysanız Dolapdere Bit Pazarına en az 4 saat ayırmalısınız. 

Ankara Bit Pazarı 

Ankara Ulus’ta yer alan bit pazarı Cumartesi ve Pazar Günleri açıktır. Her türden eşyanın bulunduğu bu pazarda, sıfır ürünlerinde uygun fiyata satıldığı bilinmektedir. Eldiveninizi takıp ürünleri incelediğinizde gerek antika gerekse ikinci el çok güzel parçalara rastlayacaksınız.

Yeni Bornova Pazarı 

İzmir de yer alan Yeni Bornova Bit Pazarının diğer adı Özkanlar Bit Pazarı olarak adlandırılmaktadır. Hırdavat, elektronik, antika ürünler için salı günü gidilmesi gerekir. Perşembe günleri ise kıyafet alnı açılır. Cumartesi günleri ise normal Pazar gibi giyim ve sebze alanı birleşir. Bornova metrosunu kullanarak pazara ulaşabilirsiniz. Farklı günlerde ihtiyaçlara göre kurulması, pazardaki kalabalığı azaltmaktadır. 

Horhor Antika Pazarı 

Pazara ismini veren Fatih Sultan Mehmet’in bu sulak alanda dolaşırken yerin altından gelen horhor seslerine karşılık bölgeye çeşme yapılmasını söylemiştir. Ve pazarın konumu da yakın olduğu için Horhor Antika Pazarı ismini almıştır.  Bu pazar için İstanbul’un Antikacılar Merkezi de diyebiliriz. Fatih’te bulunan Horhor Antika Pazarı 7 katlı bir handa yaklaşık 200’e yakın dükkan ile antika severlere hizmet vermektedir. Aynı zamanda eski eşyaların yenilenmesi ve bakımı içinde bu pazar tercih edilir. Sinema sektörünün de eşya kiralamak için sıklıkla uğradığı mekanlar mevcuttur. Sanatçılar ve Koleksiyoncular halka göre daha sık uğramaktadır. Konum olarak Pertevniyal lisesinin arka sokağındadır.

Üsküdar Antikacılar Çarşısı

Daha önceden 3 katlı bir pasajda yer alan Üsküdar Antikacılar Çarşısı, 70 yıla yakın ev sahipliği yapıp birçok sanatçıyı ve antika severleri ağırlamıştır. Üsküdar Meydana yakın konumda bulunan Mimar Sinan Mahallesinde yer alan çarşının 2 ay önce Üsküdar Belediyesinin yaptırmış olduğu yeni mekanda faaliyete tekrar geçen Antikacılar Çarşısı, tarih severlerle buluştu. 

Antika severlerin buluşma noktaları olan Meşhur Antik Pazarlar’ a turistlerde rağbet göstermektedir. Sırf bu pazarlar için bile Ülkemize gelen turistler mevcuttur. Alım yapmanın yanı sıra satmak için de tercih etmektedirler. Turistlerin en çok ziyaret ettiği pazarlarda Feriköy Antika Pazarı yer almaktadır. Koleksiyon severler genelde çarşı ve pasaj şeklindeki antik alanları ziyaret eder.

Sizde Antik Pazar & Bit Pazarı meraklısı iseniz yukarıdaki meşhur çarşı ve pazarları ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir