• 15 Kasım 2023
  • Kağıthane Gündem
  • 52 Kişi Okudu
  • 0

İstanbul’un önemli tarihi semtlerinden biri de Eminönü olmaktadır. Surların içerisinde yer alan bu alan, önemli merkezi bölgelerden biri sayılmaktadır. 5 kilometre karelik bir alana sahip olan Eminönü bölgesi, birçok mahalleyi de bünyesinde barındırmaktadır. Oldukça önemli ticaret merkezlerinden biri olmasının yanı sıra sanat tarihi açısından da önemli bir yere sahiptir. Sirkeci limanı ile birleşik bir yapıda olan Eminönü bölgesi, sahip olduğu tarihsel özellikleri ile öne çıkmaktadır. Eminönü tarihsel bir yarımada sınırlarında yer aldığından dolayı birbirinden farklı gezilip görülmesi gereken mekanları da içerisinde bulunduruyor. Eminönü’nden nerelere gidilir, hangi aktiviteler gerçekleştirilebilir? Hadi beraber inceleyelim. 

Mısır Çarşısı

Mısır çarşısı Eminönü’ne gidildiğinde en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmaktadır Mısır çarşısı gezilebildiği gibi alışveriş yapmaya uygun olması sebebiyle de oldukça rağbet edilmektedir. Yerli ve yabancı pek çok turisti çeken bu yer, birbirinden farklı baharatları ve yemişleri bünyesinde bulundurmaktadır. Mısır çarşısı haftanın her günü ziyaretçilere açık olması ile bilinmektedir Bu sebeple ihtiyaç duyduğunu birbirinden farklı şarküteri ürünleri başta olmak üzere çeşitli baharatları, kullanabileceğiniz eşyaları buradan temin edebilirsiniz. Mısır çarşısının tarihine bakıldığında ise 1600’lü yılların ortalarında inşa edildiği bilinmektedir. Turhan Sultan tarafından yaptırılan Mısır çarşısı, günümüzde oldukça ziyaret edilen yerlerden biri olmaktadır.

PTT Müzesi

Türkiye’nin en büyük postane olma özelliğini bünyesinde barındıran PTT Müzesi, ziyaret edilen yerlerden biri olmaktadır. 1905 -1909 yılları arasında oluşturulan bu yapı, ilk etapta Posta ve Telgraf Nezareti binası olarak inşa edilmiştir 1930 tarihinde ise Yeni Postane adıyla oluşturulmuştur. Sonrasında da Büyük Postane şeklinde oluşan ismi ile günümüze kadar gelmiştir. Mısır çarşısı ile Yeni cami’ye oldukça yakın olan postane binası 4 kattan oluşmaktadır. Osmanlı mimarisini güzel bir şekilde ortaya koyan bu yapı, çini işlemeleri ile de oldukça ünlüdür. Bir dönem İstanbul Radyo Evi olarak da kullanılsa da 1958 tarihi itibariyle postane hizmetleri vermeye başlamıştır. Günümüzde PTT merkezi olarak hizmet vermeye devam edildiği bilinmektedir. Ancak binanın içerisinde Türkiye’nin iletişim tarihine ilişkin bilgilerin yer aldığı müzenin, ziyaretçilerin merak ettiği unsurları barındırdığı söylenmektedir. Müze açık olduğu zamanlarda hafta içi her gün 09:00 ile 17.00 arasında ziyaretçilere açık olduğu dile getirilmektedir. PTT müzesinde giriş ücreti alınmamaktadır. Eminönü’ne uğrayacak olursanız PTT Müzesini de ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Camii

Eminönü’nde bulunan Yeni cami 1597 tarihinde oluşturulmaya başlandığı biliniyor. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı caminin inşası uzatılmıştır. Cami 1965 tarihinde Turhan Sultan tarafından inşası tamamlandırılarak günümüzde kullanıma açık hale gelmiştir. Cami, Osmanlı ailesi tarafından inşa edilmesi üzerine oldukça önemli bir yere sahip olması ile bilinmektedir bununla beraber en uzun sürede tamamlanan cami olma özelliğini de taşımaktadır. Mimari açıdan görenleri kendine İrem bırakan cami kubbe uzunluğu ile de dikkati üzerine çekmektedir. Caminin duvarlarında yeşil başta olmak üzere çeşitli renk tonlarıyla çini işlemeleri göze çarpmaktadır. 3 ayrı kapıdan girişi bulunan camiyi, Eminönü’ne gittiğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Gülhane Parkı

 Gülhane parkı Eminönü semtinde bulunan ve tarihi ile oldukça dikkati çeken önemli parklardan biri olmaktadır. Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan bu park, tarihte oldukça önemli olayların da bizzat şahiti olmuştur. Özellikle Tanzimat Fermanı’nın ilanı da Mustafa Reşit Paşa tarafından Gülhane Parkı’ndan okunarak ilan edilmiştir. Bu nedenle Gülhane Parkı bir diğer Gülhane Hattı Hümayun olarak da nitelendirilmeye tabi tutulmuştur. 1912 yılında Cemil paşa tarafından halka açılan bu park, ziyaretçilerin uğrak merkezlerinden biri haline gelmiştir. Parkta yer alan ağaçlı yollar ziyaretçilerin yürümeyi sevdiği alanlardan olmaktadır. Bununla beraber parkın içerisinde dinlenme yerleri, çocuk parkları ve önemli birkaç yapı dikkati çekmektedir. Aşık Veysel heykeli bulunan bu parkta aynı zamanda Romalılardan miras kalan Gotlar sütunu da bir diğer önemli yapı olarak bilinmektedir. Bununla birlikte Gülhane parkı içerisinde İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi de yer almaktadır. Eminönü semtine uğradığınız zaman Gülhane parkına gidebilirsiniz. Oranın dinginliğini ve huzurunu deneyimleyebilirsiniz. Yaz aylarında bahçenin güzelliğine hayran kalarak keyifli bir zaman geçirme olanağına erişebilirsiniz.

Alay Köşkü

Gülhane parkı sınırları içerisinde yer alan Alay Köşkü, bir sofa ve 3 odadan oluşmaktadır. 7 penceresi bulunan bu köşk, aynı zamanda pencere kemerleri üzerinde yazılan kitabe ile de dikkati üzerine çekmektedir. Keçecizade İzzet molla tarafından yazılan bu kitabe ile hayranlık uyandırmıştır. Bu köşk, Atatürk’ün emri ile Güzel Sanatlar Birliği adı altına verilmiştir. Sonrasında Eminönü Halkevi’nin oyunları bu köşkte sergilenmeye başlamıştır. Kısa bir restorasyon çalışması sonrasında Kültür Bakanlığı tarafından Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak ziyaretçileri açılmıştır. Bize de 1930’lu yılların önemli gazete ve dergileri bir araya getirilmiştir. Bununla beraber Yahya Kemal, Necip Fazıl, Orhan Pamuk, Nazım Hikmet gibi önemli edebiyatçıların eserleri de sergilenmektedir. Aynı zamanda Divan edebiyatı şairi Nedim’in de eserlerini görmek mümkündür. Eminönü semtini ziyaret ederken muhakkak Gülhane parkı ve Alay Köşküne de uğramalısınız.

Atıf Efendi Kütüphanesi 

Bu kütüphane Eminönü’nde gezilmesi gereken noktalardan biri olarak bilinmektedir. Vefa caddesi üzerinde yer alan Atıf Efendi Kütüphanesi, önemli yazma eserleri bünyesinde barındırmaktadır. Bunun sebebi birbirinden önemli şahsiyetlerin kitap koleksiyonları da kütüphaneye bağışlandığı içindir. Ziyaretçiler oldukça değerli yazma eserleri kütüphaneden inceleyerek bilgi sahibi olabilmektedir. 30.000 civarında eserlerin bulunduğu kütüphanede tarihi somut bir şekilde görme olanağına erişilebilir. Eminönü’ne gittiğiniz zaman muhakkak bu kütüphanede uğramalısınız. Böylece birbirinden farklı alanlarda araştırma yapabilme fırsatına sahip olabilirsiniz. Nadir bulunan nüshaları görme imkanı elde edebilirsiniz.

Sirkeci Tren Garı

Sirkeci Tren Garı, Avrupa Yakasında bulunan ilk tren garı olarak bilinmektedir. Nostaljik dokusu ile ziyaretçilerin akın ettiği yerlerden biri olan bu gar, görenleri kendilerine hayran bırakmaktadır. 1890’da yapımı tamamlanan gar, 19. yüzyılın mimari yapısını bünyesinde barındırmaktadır. Bizans stili duvar yapısı başta olmak üzere oymalı şeklinde oluşturulan kemerli pencereleri ile de Selçuklu mimarisini de yansıtmaktadır. Aynı zamanda Sirkeci garının içerisinde İstanbul Demiryolları Müzesi de bulunmaktadır. Demiryollarına ait birbirinden farklı önemli eser ziyaretçiler için sergilenmektedir. Bu eserleri inceleyerek demiryollarının gelişim evrelerini tespit edebilirsiniz. Haberleşme araçlarını ve demiryolları çalışanlarının kullandığı eşyaları inceleyebilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı 

Eminönü’nden tramvaya binerek yeni Yerebatan Sarnıcına gidebilirsiniz. Sarnıç 526 senesinde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir yapı olarak bilinmektedir. Antik Yunan ve Bizans mimarisi ile oluşturulan Yerebatan sarnıcı çeşitli romanlara da konu olmuştur. Bununla beraber sinemada da mekan unsurlarından biri olarak kullanılması sarnıcın ilgi görmesine katkı sağlamıştır. Eminönü semtine gittiğiniz zaman muhakkak Yerebatan Sarnıcına da ziyaret etmeyi aklınızdan çıkarmayın.

Galata Köprüsü 

Galata Köprüsü, İstanbul’un Haliç semti üzerine inşa edilmiştir. Bununla beraber Karaköy ile Eminönü semtini birleştirmesi sebebiyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Galata köprüsü üzerinden Eminönü’ne ya da Karaköy’e geçebilirsiniz. Fotoğraf makineniz ya da telefonunuz ile harika çekimler gerçekleştirebilirsiniz.

PAYLAŞ

TWEET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir