• 15 Kasım 2023
  • Kağıthane Gündem
  • 55 Kişi Okudu
  • 0

Karaköy’ün oluşmasında Bizans ve Cenevizliler de etkisi vardır. İstanbul birçok medeniyetin ev sahipliğini yaptığı için farklı kültürlerden etkilenmiş coğrafyalardan birisidir. Kısa bir tatil planı yapmak istiyorsanız Karaköy gezisi sizin için oldukça keyifli olabilir. Karaköy civarında yapabileceğiniz, gezebileceğiniz birçok tarihi yer vardır. Tarihi yerlerin dışında kültürel ögeleri yansıtan, modern sanata dair izleri de görebilirsiniz. Karaköy gezisi için birkaç tavsiye şu şekildedir:

Karaköy Gezi Planı

  • Karaköy’ü gezmeye karar verdiyseniz öncelikle bir araştırma yapmalısınız. Karaköy ve Karaköy’ün tarihi hakkında doğru bilgilere ulaşmalısınız. Karaköy tarihi hakkında ne kadar çok bilginiz olursa gezi esnasında o kadar çok keyif alırsınız. Karaköy gezilmeye ve görülmeye değer yerlerden birisidir. Siz de araştırmalarınızı tamamladıktan sonra adım adım Karaköy gezinizin rotasını belirleyebilirsiniz. Bu rotayı belirlemek için küçük bir not defterine ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Karaköy hakkında araştırmalarınıza not defterinizle beraber devam etmeniz daha iyi olabilir. Karaköy hakkında genel ve tarihi bilgilerle not tutmaya başlamalısınız. Galata Kulesi ilk gitmeniz ve görmeniz gereken yerlerden birisidir. Öncelikle Galata Kulesi hakkında ve tarihi hakkında bilgilinizin olması gerekir. Galata Kulesi, 1267 yılında inşa edilmiş Cenevizlilerin eseridir. Kulenin ilk adı Kutsal Haç Kulesi olarak biliniyor. Kulenin ilk adı Bizans tarafından konulmuştur. Osmanlı döneminde ismi değişen bu yapı günümüzde kafe, gezilecek yer ve müze olarak kullanılıyor. Galata Kulesinin dış görünüşü de birçok sanat eserine ilham kaynağı olmuştur. Galata Kulesinin halk arasında bilinen farklı hikayeleri de vardır. Bu hikayeler eşliğinde Galata Kulesini gezmek keyifli olacaktır.
  • Not defterinizde ikinci olarak yer edinen yapı Kamondo Merdivenleri olabilir. Karaköy’ün Banker Sokağını ve Bankalar Caddesini bir araya getiren bu yapı eşsiz bir yapı olarak biliniyor. Merdivenin farklı yapısı 1850 yılında Kamondo ailesi tarafından yapılmıştır. Bu merdivenlerin üzerinde fotoğraf çekimi yapmak oldukça popülerdir. Fotoğraf çekilmeyi seviyorsanız Kamondo Merdivenlerinde bir fotoğrafınız olabilir.
  • Galata Köprüsü de görülmeye ve yürünmeye değer bir köprü olarak biliniyor. Köprünün oldukça geniş bir manzarası vardır. Köprünün bir tarafı Eminönü’ne, iki tarafı denize, bir tarafı Galata Kulesine bakıyor. Bu manzaraları seyrederek köprü üzerinde yürümek oldukça keyiflidir. Özellikle gün batımında Galata Köprüsü üzerinde yürümek eşsiz bir deneyimdir.

Tarih Dolu Semt

  • 1732 yılında inşa edilen Tophane Çeşmesi ise diğer bir tarihi yapıdır. Tophane çeşmesinin mimarisi ve tarihi oldukça önemlidir. İstanbul şehrinde bulunan en büyük 3. çeşme olarak biliniyor. Osmanlı döneminde yapılan bu çeşme kültürel açıdan da önemli bir yere sahiptir. Çeşmenin üzerindeki desen ve motifleri görmek için birçok turist bu çeşmeyi ziyaret ediyor. Siz de tarihi ve kültürel yapılara karşı ilgiliyseniz mutlaka görmeniz gereken bir yapıdır.
  • Karaköy’de bulunan diğer bir yapı ise Karaköy Palas binasıdır. 1920 yılında yapılan bina şu an Halkbank binası olarak kullanılıyor.
  • Galataport turistlerin en gözde mekanlarından birisidir. Dünya da ilk olan kruvaziyer terminal özelliği taşıyan bu liman İstanbul’un ana limanı olarak biliniyor. Hem manzarası hem mimarisi hem de içerisinde olan yapısı turistlerin dikkatini çekiyor.
  • Karaköy civarında görmeniz gereken diğer bir yer ise voyvoda caddesi olarak bilinen Bankalar Caddesidir. Karaköy önemli ticari merkezlere sahip olduğu için bu cadde ismini bankalar caddesi olarak almıştır. Fransız geçidi de görmeniz gereken önemli sokaklardan birisidir. Galip dede caddesi de İstanbul’un en eski caddelerinden birisidir. Bu tarihi caddeyi gezmelisiniz.

Müzeler

  • Karaköy’de görebileceğiniz birçok müze vardır. İstanbul Modern Sanat Müzesi bunların ilkidir. 2004 yılında tamamlanmış olan bu müzenin içerisinde her sanat dalından eserler ve sergiler vardır. Pazartesi dışında her gün açık olan bu müzeyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Sanat ve sanat tarihine ilginiz varsa bu sanat müzesi tam size göre bir yerdir. Müzenin içerisinde bulunan sanat eserlerinin hikayeleriyle beraber sanatsal yönünüzü zenginleştirebilirsiniz.
  • 1890 yılında yapılan Osmanlı Bankası Müzesi’ni de mutlaka görmelisiniz. Müzenin içerisinde farklı yapılar bulunuyor.
  • 2001 yılında yapılan Türkiye Yahudi Müzesi oldukça farklı bir müzedir. Bu müzenin yapım amacı Türk Yahudilerinin kültürlerini ve tarihlerini yaşatmak olarak biliniyor.
  • Galata Mevlevihanesi Müzesi, 1941 yılında yapılmış bir Mevlevihane’dir. Mevlevihane’nin içerisinde semahane, Sebil ve Türbesi, derviş odası, Şeyh Galip Türbesi, Halet Efendi kütüphanesi bulunuyor. Sarnıç ve Hasan Ağa Çeşmesi de bu yapının içerisinde vardır. Pazartesi günleri dışında her gün ziyarete açıktır.
  • 1453 yılında San Domenico Kilisesi olarak kullanılan bina Arap Camii sine dönüştürülmüştür. Mimari özelliklerinin farklı olması bu camiyi görülmeye değer kılıyor. Camii hakkında halk arasında çeşitli hikayeler de söylenmiştir.
  • Makbul İbrahim Paşa camii si de 1536 yılında Osmanlı sadrazamı tarafından inşa edilmiş bir eserdir.
  • Sokullu Mehmet Paşa Camii de 1578 yılında yapılmış Mimar Sinan’ın eseridir. Yeraltı camii de görülmesi gereken camiler arasında yer alıyor. Cami mimarisine karşı ilginiz varsa Karaköy’de görebileceğiniz çok sayıda camii vardır.
  • Karaköy civarında birçok kilise vardır. Eğer daha önce kilise görmediyseniz burada bulunan tüm kiliseleri görmelisiniz. Kiliseler halk ve turistler tarafından oldukça merak edilen yapılardır. San Pietro Kilisesi Roma’ya ait Katolik kiliselerinden biridir.
  • SanktGeorg Kilisesi, Karaköy’de Kartçınar Sokağında yer alıyor. Zamanı tam olarak bilinmese de Cenevizlilerin mimarisine benzediği için onlar tarafından yapıldığı biliniyor.
  • Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi bir Ermeni kilisesidir.
  • Surp Hisus Pırgiç Kilisesi ise 1831 yılında inşa edilmiş bir kilisedir.
  • Saint Benoit Kilisesi, katolik kiliselerinden birisidir. Cenevizliler tarafından 1427 yılında yapılmış bir kilisedir.
  • Neve Şalom Sinagogu ise İstanbul’un en büyük sinagogusu olarak biliniyor. Bunun dışında Tofre Begadim Sinagogu, İtalyan Sinagogu, Zülfaris Sinagogu, OrHedeş Sinagogu, Yüksekkaldırım Aşkenaz Sinagogu vardır.Sinagogu hakkında birkaç önemli bilgiyi not defterinize alabilirsiniz.
  • Karaköy’ de gezebileceğiniz yerler arasında Kılıç Ali Paşa Hamamı da vardır. Karaköy içerisinde gezip görebileceğiniz tarihi, kültürel yapılar yukarıda yazıldığı gibidir. Karaköy’de bulunan gezmek istediğiniz yerleri not defterinize yazmalısınız. İstanbul’da yaşıyorsanız tüm tarihi yerleri gezme imkanınız olacaktır. İstanbul’da yaşamıyor ve tatile geldiyseniz not defterinizde bir sıralama yapmanız gerekebilir. Not defterinize tarihi yerleri yazarken ulaşım seçeneklerine de bakmanız gerekiyor.

Karaköy’de Ulaşım Kolaylığı

  • İstanbul şehrinde gezilmesi gereken yerler oldukça fazladır. Tarihi, kültürel ve sosyal bakımdan ülkenin en zengin şehirlerinden ilkidir. İstanbul’a tatile gitmeye karar verdiyseniz kesinlikle bir planınız olmalıdır. İstanbul’da gezilecek yerlerin geneline bakmak yerine kişisel bir plan oluşturmalısınız. Kişisel olarak sanattan veya tarihten etkileniyorsanız daha çok sanat ve tarihi bakımdan zengin yerleri gezebilirsiniz. Notlarınızı da sanat ve tarihi yapılar üzerine alırsanız keyifli bir tatil olur. Şehirde gezip göremediğiniz ve mutlaka gitmeliyim dediğiniz yerlerin de bir listesini çıkarmalısınız. İstanbul’un görkemli eserlerini görmeden tatilinizi bitirmek doğru olmayabilir. İstanbul’da kaldığınız sürece her güne özel plan yapmalısınız. Her gün bir tarihi eser, sanat galerisi veya müze gezisi yapabilirsiniz. Ulaşım konusunda da otobüs, taksi, tramvay ve metroyu kullanarak seyahat edebilirsiniz. Son zamanlarda turistlerin ulaşım tercihi araç kiralamak oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir