• 15 Kasım 2023
  • Kağıthane Gündem
  • 81 Kişi Okudu
  • 0


#KİMSEYEANLATMA
ŞEHİR HAYATITRENDTÜRKİYE GEZİ REHBERİİSTANBUL GEZİ REHBERİ

#KimseyeAnlatma: İstanbul’un en güzel manzaralı sokakları

YazarTurkish Airlines Blog

13 Nisan 2022

“İstanbul deyince aklıma martı gelir.
Yarısı gümüş, yarısı köpük
Yarısı balık, yarısı kuş.
İstanbul deyince aklıma bir masal gelir,
bir varmış, bir yokmuş.”

İstanbul için yukarıdaki satırları kaleme almış Bedri Rahmi Eyüboğlu. Ne de güzel yazmış! Sahiden de İstanbul deyince insanın aklına martısı, vapuru, tarihi binaları ve köprüleriyle birçok tasvir düşüyor. Hele bir de sokakları var ki! Kuytularda kedilerle kuşların köşe kapmaca oynadığı, mahalle aralarında butik kafelerin saklandığı şahane İstanbul sokakları…

İşte bugün, sevincin hüznün beraber harmanlandığı İstanbul’un en güzel sokaklarına konuğuz! Elimize bir parça sokak simidi alıp yokuşlardan çıkacağız, paket taşlı kaldırımlarda yürüyeceğiz. Yolun sonunda derin bir nefes alıp, bazen masmavi denizi bazen de kendimizi bulacağız. Hazır mısınız?


Fransız Sokağı / Beyoğlu

https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=469570698627135860&src=oembed

Uzun yıllardır İstanbul’un adeta kalbinin hızla çarptığı noktada, yani İstiklal Caddesi’ndeyiz. Tabii ki rotamız buranın en ünlü rotalarından biri olan Fransız Sokağı. Diğer bir adıyla Cezayir Sokağı. Peş peşe birçok kafe ve restoranın bulunduğu bu sokak, Galatasaray Lisesi’nin hemen arkasında yer alıyor. Hatta Beyoğlu ve Tophane semtlerini de birbirine bağlıyor. 

Fransız esintilerinin hâkim olduğu bu muhteşem sokak, gün içinde birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. İstanbul sokakları içinde ayrı bir yeri olan; gecesi ayrı gündüzü ayrı renkli Fransız Sokağı’nı Taksim’e gittiğinizde ziyaret edebilirsiniz. İstiklal Caddesi kalabalığından yorulduğunuz anda orada ufak bir mola verin ve bu sokağın rengarenk manzarasını tadın!


Vodina Caddesi / Balat

Vodina Caddesi.
Balat Vodina Caddesi’ndeki meşhur renkli evler.

Şimdi ise sizi İstanbul’un kozmopolit atmosferini en iyi şekilde deneyimleyebileceğiniz bir semte, Fatih ilçesine bağlı olan Balat’a davet ediyoruz! Burada farklı kültürlerden birçok insan yaşıyor. Farklı geleneklere, dinlere ev sahipliği yapan bu eşsiz semtte Vodina Caddesi ise daha bir öne çıkıyor. 

İstanbul’un sokakları içinde hayli yükselişte olan Vodina Caddesi (Tahtel Minare Caddesi), açılan köklü mekânları, yeni nesil lezzet durakları, renkli evleri ve insan manzaralarıyla sizi etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor. 

Karakolhane Caddesi / Yeldeğirmeni

Karakolhane Caddesi.
Karakolhane Caddesi, Yeldeğirmeni/Kadıköy.

Anadolu Yakası’nın göz bebeği Kadıköy’e doğru yola çıkıyoruz. Kadıköy kendi içinde birçok kimlik barındıran inanılmaz bir ilçe. Her sokağı, her caddesi ayrı güzel. Ancak son zamanlarda bir yeri var ki herkesin dilinde! Evet, Yeldeğirmeni’nden bahsediyoruz. Hem Kadıköy sakinleri hem de başka ilçe ve şehirlerden gelenler için gerçek bir keşif noktası burası. Yeldeğirmeni’ndeki Karakolhane Caddesi ise İstanbul sokakları içinde fazlasıyla popüler. Tarihi ev manzaraları ile buluşan konsept kafeler ve rıhtıma uzanan mahalleleriyle nefis bir rota! 


Şair Nedim Caddesi / Akaretler

Akaretler, Beşiktaş.
Akaretler’deki Şair Nedim Caddesi, Beşiktaş.

Rotamız Beşiktaş! Konumumuz ise İstanbul’un en şık kafe ve restoranlarına ev sahipliği yapan Akaretler. Burada, semtin en güzel yeri olan Şair Nedim Caddesi’nde birbiri ardına sıralanmış kafeleri keşfedebilir, sanat galerilerini gezebilir; daha sonra da Beşiktaş sahile inerek vapur sesleri eşliğinde deniz havasını içinize çekebilirsiniz. 


Perihan Abla Sokak / Kuzguncuk

Perihan Abla Sokak.
Renkli evleriyle Perihan Abla Sokak, Kuzguncuk.

İstanbul’un tarih kitaplarında, eski romanlarda anlatılan eski mimari dokusunu mu merak ediyorsunuz? O halde sizi Üsküdar ve Beylerbeyi arasındaki İstanbul Boğazı’nın en güzel sakinlerinden olan Kuzguncuk’a doğru alalım. Eski İstanbul’u iliklerinize kadar hissedebileceğiniz Kuzguncuk’ta aynı zamanda efsanevi dizi ve filmlerin çekildiği bir sokak da bulunuyor: Perihan Abla Sokak! 

Bir zamanların meşhur dizisi Perihan Abla’nın çekildiği bu sokak için rahatlıkla İstanbul’un en güzel sokaklarından biri diyebiliriz. Arnavut kaldırımlarının, yemyeşil ağaçların ve cumbalı ahşap evlerin süslediği sokak, nostalji yapmak için birebir!


İshakağa Caddesi / Beykoz

İstanbul sokaklarını karış karış arşınlarken yol boyunca sıralanmış Beykoz’a doğru yola çıkıyoruz. Buradaki rotamız tabii ki tarihi konakları, ağaçları ve denizi kucaklayan yokuşlarıyla İshakağa Caddesi! Osmanlı dönemine uzanan tarihi ve dingin atmosferiyle İstanbul’un sokakları içinde hatırı sayılır bir yer elde eden İshakağa Caddesi’nden mutlaka geçmenizi ve karşınıza çıkacak deniz manzarasını gözlerinizle görmenizi tavsiye ederiz. 


Soğukçeşme Sokağı / Sultanahmet

https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=544372673684193577&src=oembed

İstanbul sokakları size pek çok şey vadediyor. Ama en önemlisi de yaşayan bir tarihin izlerini sunuyor. Yeni adresimiz Sultanahmet’teki Soğukçeşme Sokağı da tam olarak böyle bir yer. Birbirinden sevimli tarihi evlerin sıralandığı bu küçücük sokak, Topkapı Sarayı ve Ayasofya’nın arasında kalıyor. 

Soğukçeşme Sokağı, tarihsel bir görsel şölen sunuyor ve adını da sokaktaki mermer çeşmeden alıyor. Burayı ziyaret ettiğinizde elbette ortamın büyüsüne kapılın ancak tarihi çeşmenin önünde fotoğraf çekilmeyi de unutmayın! 


Akarsu Yokuşu Sokak / Cihangir

Beyoğlu ne zengin bir ilçe değil mi? Semt semt, sokak sokak gezilesi gerçekten. Ne kadar gezseniz de hep keşfedilmeye değer yeni bir yanı ortaya çıkıyor üstelik. Şimdi de zaten Cihangir’in sadece Firuzağa Kahvesi ve Cihangir Merdivenler’den ibaret olmadığını anlatacağız. 

Bunun en önemli kanıtı ise en son 90’lı yıllardan hatırımızda kalan sıcacık mahalle kültürünü yaşatabilen Akarsu Yokuşu Sokak! Cihangir’in karakteristik manzaralarına, nefis mekânlarına ve pek de bilinmeyen gizli kalmış müzelerine ev sahipliği yapan yer kesinlikle görülesi İstanbul sokaklarından. 


Serdar-ı Ekrem Sokak / Galata

İstanbul’un en popüler sokağını en sona bıraktık! Sahne artık Serdar-ı Ekrem Sokak’ın. Sarı mimarisiyle size göz kırpan Doğan Apartmanı ya da Galata’nın en güzel butik ve galerileri desek zaten neresi olduğunu anlayacaksınız. 

Serdar-ı Ekrem Sokak, her köşesine sinmiş sanat kokusu ve birbirinden güzel mekânlarıyla sizi cazip bir keşfe çağırıyor. Oldukça ilgi çekici manzaralara şahit olacağınız bu sokakta, birçok filmin başrolü olmuş Doğan Apartmanı’nın mimarisini inceleyebilir, sokağı güzelleştiren dükkanlarda alışveriş yapıp İstanbul ruhunu derinden hissedebilirsiniz! 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir