• 15 Kasım 2023
  • Kağıthane Gündem
  • 58 Kişi Okudu
  • 0

Güzel kartpostalları bir kenara bırakın. Bu defa İstanbul’un övgüye değer turistik merkezlerinin değil, şehri hissettiren lokal adreslerinin peşindeyiz.


İstanbul kuşkusuz dünyanın en özgün merkezlerinden biri. Farklı hayat ortamlarının kesiştiği, bir nevi “kenar etkisi” ile zenginleşen şehrin tarihi ve turistik merkezlerinin her biri, birden fazla kez görülmeye değer. Öte yandan şehri lokal bir gözle deneyimlemenin hali, keyfi başka.

Galata-Şişhane-Pera üçgeni

galata kedi
Galata sakini bir sokak kedisi.

Lokal dedik diye “Galata Kulesi’ne çıkmayacak mıyız yani?” diye düşünmeyin. İstanbul’da ilk kez de bulunsanız, 40 yıllık İstanbullu da olsanız Galata Kulesi manzarası görülmeye, tekrar tekrar deneyimlemeye değer. Öte yandan bunu yaptıktan sonra etraftaki turistik restoranlardan birine geçmek yerine üç ayrı yola girebilirsiniz; zira İstanbul’da gezilecek yerler bitmez: 

  • Kulenin arka tarafında ilerleyen dar sokağı takip ederek Şişhane Meydanı’na ulaşabilir, oradan Pera’ya doğru ilerleyen caddede, “hygge”* vadeden kafelerin birine oturup dünyanın önünüzden geçip gidişini izleyebilirsiniz. İstanbul bu bakımdan da vaatkârdır; önünüzden dünyanın bir ucundan gelmiş, etnik giysileriyle dolaşan bir turist çift de geçebilir; hızlı bir geceye hazırlanan teknosever bir arkadaş grubu da; yavrusuyla birlikte nereye gittiği belli olmayan bir sokak kedisi de… 
  • Aynı caddedeki İstanbul Edebiyat Evi’nin etkinliklerine göz atabilir, alt katında bulunan ve İstanbul’daki lokal mekanlardan biri olan kafede bir Türk kahvesi yudumlarken ara sokaktan yansıyan manzaraya dalabilirsiniz. 
  • Yine aynı çevredeki İKSV’nin tarihi binasının terasında günü batırmak her zaman iyi bir fikirdir ve hayat yolculuğunuzun en benzersiz deneyimlerinden biri olabilir. Etraftaki -içinde Soho House İstanbul’a ait terasın da bulunduğu diğer ünlü terasları araştırmayı ihmal etmeyin.
  • Bu yazıda müze müze gezmeyeceğiz; yine de bu hiçbir müzeye girmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Örnekse Pera Müzesi’nde vakit geçirdikten sonra rotayı Kumbaracı Yokuşu’nun lokal atmosferine çevirebilir, meşhur Yeni Lokanta’da iyi bir öğle yemeği yiyebilir ve ardından kendinizi Kumbaracı’dan aşağı, Tophane Rıhtımı’na bırakabilirsiniz. Hemen oracıkta bulunan bir Mimar Sinan eseri, Kılıç Ali Paşa Camii, yine İstanbul’da gezilecek yerler arasında ve görülmeye değer. Ardından Karaköy’ün ara sokaklarına dalmak; Fransız geçidindeki butik dükkanları keşfetmek, kahve dükkanlarında vakit geçirmek size büyük ihtimalle iyi gelecek. 

Başiktaş-Akaretler-Kabataş hattı, bir de Maçka Parkı

akaretler
Akaretler, Beşiktaş
  • İstanbul’da gezilecek lokal yerler arasında sıra bir diğer hatta, Beşiktaş-Akaretler-Kabataş güzergâhında. Beşiktaş’ın her daim kalabalık çarşısından geçmeli, balık pazarında midye tava yemeli. Çarşıdan Akaretler’e doğru yürürken büyük kitapçılara uğrayıp son dönemde ne var ne yok öğrenmeli. Yürüme mesafesindeki Akaretler Meydanı’nın özellikle kış aylarındaki sıcacık atmosferi içinizi ısıtacak. Yine aynı yerdeki sanat galerileri, etkinlikler ve yol boyu sıra sıra dizilmiş kafeler, iyi vakit geçirmeyi vadediyor. 
  • Aynı bölgede, Akaretler’in üst tarafında konumlanan Maçka Parkı, bahar ve yaz aylarında şehrin özellikle genç nüfusunun uğrak alanı. Buradaki ağaçların altında toplanıp piknik yapan, müzik dinleyen, öylece uzanıp dinlenen kalabalığa karışmak, İstanbul’u bir lokal gibi deneyimleme maceranızın parçası olabilir. 
  • İstanbul’da gezilecek lokal yerlerin bu hattaki son adresi Kabataş setüstü. Bir hafta sonu kahvaltısı için buradaki sakin mekânlardan birini seçmek, İstanbul manzarasının tadına varmak için iyi bir seçenek.

Bomonti

ferikoy antika pazarı
Feriköy Antika Pazarı, İstanbul’da gezilecek yerlerden.

Dar sokaklar, atölyeler, kimi artık kullanılmayan fabrikalar ve şehrin trendleri takip eden, dinamik kitlesinin son dönemdeki favori mekânları bir arada. İstanbul’da gezilecek yerler, hele ki lokal olanlar mevzu bahis ise Bomonti’ye uğramadan olmaz. Avrupa yakasında, Şişli ilçesine bağlı Bomonti’de çok sayıda lokal kahveci, “fine dining” restoranı, iddialı pizza ve hamburgerciler bir arada bulunuyor. Ayrıca eski bir bira fabrikasından dönüştürülen Bomontiada, yeme-içme mekânlarının yanı sıra konserlere, sergi ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Yine aynı mahallede pazar günleri kurulan Feriköy Antika Pazarı, nostaljik eşyalara ilgi duyan İstanbulluların vakit geçirdiği bir adres. Bu alanda salı günleri de organik gıda pazarı kurulduğunu not edelim. 


Cihangir

Cihangir
Cihangir

Taksim Meydanı’ndan Sıraselviler yönüne devam ettiğinizde karşınıza çıkan bu oldukça popüler semt, tıpkı Kadıköy gibi şehrin yaratıcı simalarını bir araya getiriyor. Meşhur Cihangir Kahvesi, irili ufaklı butikleri, “bohem-a plus” tarifine uygun mahalle kafeleri, kokteyl barları, sanat galerileri ve yoğun expat nüfusu ile semt, keşfedilesi bir lokal İstanbul adresi. 


Nişantaşı

Nişantaşı
Nişantaşı

İstanbul’da lüks ve üst düzey deneyimlerin adresi sıklıkla Nişantaşı oluyor. Heute couture butikler, dünya çapında lüks markalar ve şık restoranlar, Nişantaşı’nı şehrin en sofistike merkezlerinden biri haline getiriyor. 


Kadıköy-Moda

Kadıköy moda tramvayı
İstanbul’da gezilecek lokal yerler arasındaki Kadıköy-Moda hattında çalışan tramvay.

İstanbul’da gezilecek lokal yerlerin devamı için İstanbulluların tabiriyle “karşıya geçiyoruz”. Kadıköy’de, Anadolu yakasında şehrin “cool” çocuklarının ikametgâhındayız. Renkli duvar resimleri, kahve dükkanları ve barların sıra sıra dizildiği semt, özellikle yaratıcı alanda çalışanlar tarafından rağbet görüyor. Moda sahil şeridini ise bahar ve yaz aylarında semt sakinlerinin çimlere yayıldığı, piknik yaptığı, bisiklet sürdüğü ve evcil hayvanlarıyla iyi vakit geçirdiği bölge olarak kodlamakta beis yok. 


Anadolu yakası sahil boyu: Kuzguncuk, Çengelköy, Vaniköy

kuzguncuk
Kuzguncuk

Anadolu yakası sahil boyu Avrupa’ya nazaran daha sakin, sessiz. İstanbul Boğazı’nın bu dingin halini deneyimlemek için Kuzguncuk’tan yola çıkabilir; mahallenin pek sıcak atmosferinde, ahşap evler ve sanat galerileri arasında tavşan kanı çayınızı yudumlayabilir, ardından Çengelköy’e doğru yola koyulabilirsiniz. Yine televizyon dizilerine konu olan sıcaklığıyla nam salmış Çengelköy’de kokoreç, midye gibi enfes İstanbul sokak lezzetlerini tadabilir, sahildeki meşhur kahvelerden birinde insan ve güvercin kalabalığına karışabilirsiniz. Yolun devamında İstanbul’da yeşilin kalelerinden Vaniköy, boğazda yol boyu lüks yahut mütevazı balıkçılar, çay bahçeleri, kafeler sizi bekler. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir